Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673
Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 Větřní Téma hodiny: Praha Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

2 Praha Praha je hlavní město naší republiky. Žije zde něco přes 1 290 000 obyvatel. Jsou zde soustředěny veškeré důležité státní orgány (parlament republiky, vrchní soud,…), sídlí zde prezident republiky (Václav Klaus) a je kulturní metropolí. Protéká jí naše nejdelší řeka Vltava. Praha má rovněž dlouhou historii, která sahá až do 7. – 8. století, kdy na území dnešního města sídlily kmeny Čechů, v jejichž čele stál rod Přemyslovců. Původně se toto území skládalo z řady hradišť (Vyšehrad, Šárka, Bohnice, Hostivař). Právě Přemyslovci dali základ dnešnímu Pražskému hradu. Do jeho podhradí přicházeli řemeslníci a obchodníci – začalo se rodit středověké město. Praha se stala centrem českého knížectví. Sjížděli se sem kupci a obchodníci z celého světa, navštěvovali ji významní umělci a učenci, město přilákalo nové obyvatele. Brzy nestačily prostory původního města a Praha se začala rozrůstat. V dnešní době má mnoho městských částí, ale mezi nejstarší z nich patří Staré Město pražské, Nové Město pražské, Josefov, Vyšehrad, Malá Strana a samozřejmě Hradčany. Pražský hrad – sídlo českých knížat a králů byl vybudován na ostrohu nad řekou Vltavou prvními Přemyslovci na konci 9. století. Někdy bývá mylně nazýván „Hradčany“. Původně byly Hradčany názvem pro poddanské město, které bylo vystavěno ve 14. století poblíž Pražského hradu. Pražský hrad je obrovský komplex budov a chrámů, které byly postupně během existence hradu přistavovány a přestavovány. Mezi nejvýznamnější z nich patří katedrála sv. Víta, kterou započal budovat Karel IV. ve 14. století, chrám byl dokončen až ve 20. století. Byli zde pohřbeni všichni nejvýznamnější panovníci českého království. Dále zde najdeme baziliku Sv. Jiří. Jedná se o jeden z nejstarších kostelů v Praze. Byl založen roku 920 a původně byl součástí ženského kláštera. Hrad je opravdu rozsáhlý, za zmínku stojí například ještě Vladislavský sál. Byl vystavěn v 15. – 16 století. Původně sloužil jako místo korunovačních hostin či volby krále. Dnes je toto místo vyhrazeno například pro volbu prezidenta republiky.

3 Karlův most – jedná se o nejstarší most Prahy. Byl založen Karlem IV
Karlův most – jedná se o nejstarší most Prahy. Byl založen Karlem IV. roku Dle pověsti zedníci přidávali do malty syrová vejce, aby stavba lépe držela. Most je vyzdoben sochami. Jedná se o 30 soch a sousoší. Autory byli Matyáš Braun a bratři Brokoffové Staroměstský orloj – jedná se o středověké astronomické hodiny stojící na Staroměstském náměstí. Jedná se o evropskou raritu, je zapsán na seznamu kulturních památek UNESCO (světová organizace pro vzdělávání, kulturu a vědu). Orloj byl vystavěn patrně v době vlády Karla IV. Dříve se předpokládalo, že stroj v hodinách byl dílem Hanuše z Růže a vznikl na konci 15. století, kdy byla přestavována staroměstská radnice. Dle pověsti byly Hanušovi vypáleny oči, aby již nikdy nemohl jinde vystavět něco podobného. Orloj se skládá ze tří částí : nejvýše postavená jsou dvě okénka, kde se v celou hodinu objevují apoštolové, nad apoštoly sedí kohout, který kokrhá po skončení běhu apoštolů. O něco níže je číselník, který ukazuje čas, ale i oběh Slunce a Měsíce. V nejnižší části je kalendářní deska – dvanáct kruhů znázorňující měsíce (dílem Josefa Mánese). Na orloji stojí za povšimnutí ještě sošky Kostlivce, Turka, Lakomce a Marnivce. Zlatá ulička- jedná se o řadu drobných domků ze 16. století. Původně zde bydleli hradní střelci a snad i někteří alchymisté. V současnosti jsou zde výstavy a krámky. Na konci uličky stojí věž Daliborka. Původně se jednalo o vězení. Věž získala jméno podle svého prvního vězně Dalibora k Kozojed. Dle pověsti se zde naučil hrát na housle. Židovské město – městská čtvrť, která původně sloužila jako židovské ghetto, od 19. století bylo začleněno k Praze jako městská čtvrť a získala nový název Josefov. Zachovalo se zde málo pamětihodností. Mezi nejstarší z nich patří Staronová synagoga. Je již ze 13. století a je nejstarší dochovanou evropskou synagogou. Mezi další památky Josefova patří židovská radnice či některé menší synagogy. Nemůžeme opomenout Starý židovský hřbitov. Stáří hřbitova potvrzují náhrobní kameny. Některé z nich jsou již ze 14. století. Najdeme zde hrob slavného rabiho Jehudy Löva ben Besalel, podle pověsti tvůrce Golema – postavy z hlíny. Po druhé světové válce zůstalo Židovské město opuštěné, většina obyvatel zemřela v koncentračních táborech. Z jejich pozůstalostí vzniklo muzeum – druhé největší na světě.

4 Vyšehrad – jedná se o jedno z nejstarších míst Prahy
Vyšehrad – jedná se o jedno z nejstarších míst Prahy. Najdeme zde basiliku Petra a Pavla z 11. století. Od konce 19. století se na místním hřbitově pohřbívají významné osobnosti České země. Na místě původního hradu vznikal vojenská pevnost upravená hlavně v 17. století.

5 Praha – pohled z Petřínské věže

6 Pražský hrad

7 chrám sv. Víta

8 Bazilika sv. Jiří

9 Staroměstský orloj

10 Karlův most

11 Zlatá ulička

12 Staronová synagoga

13 Hlavsa V. , Praha průvodce města. 2. vyd
Hlavsa V., Praha průvodce města. 2. vyd. Praha, Sportovní a turistické nakladatelství 1960. Obrazové přílohy převzaty z: 13


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google