Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_038_Výroba pomazánky

2 Anotace:  Digitální učební materiál slouží jako pracovní postup k výrobě pomazánky  Je určen pro předmět Pracovní činnosti ve 4. a 5. ročníku  Rozvíjí samostatnost žáků, vede k bezpečnému zacházení s nožem

3

4 3 vejce 70 g měkkého salámu (Gothaj, Junior)

5 150 g taveného sýra 70 g rostlinného tuku 1 lžička hořčice

6 půl cibule 1 lžíce mléka sůl

7

8 hrnec nebo kastrůlek mísa

9 prkýnko a nůž elektrický šlehač stěrka

10

11 1.Uvaříme vejce natvrdo (vložíme je do vroucí vody a vaříme asi 12 minut). Když po vytažení roztočíme vejce kolem své osy, mělo by se točit na místě – tak poznáme, že je opravdu uvařené.

12 2. Smícháme rostlinný tuk s taveným sýrem a mlékem. Pak důkladně vyšleháme do pěny.

13 3. Nakrájíme nadrobno salám a vsypeme ho do mísy s pěnou.

14 4. Nakrájíme nadrobno cibuli a přidáme ji do mísy.

15 5. Uvařená vejce oloupeme, dvě z nich nasekáme nadrobno a přidáme do mísy.

16 6. Pomazánku dochutíme solí a hořčicí. Důkladně prošleháme.

17

18

19 Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem významných látek. Jsou vysoce stravitelné (žloutky až 100 %). Výraznými složkami vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Proteiny vajec jsou hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny kromě vitamínu C. Z minerálních látek je to hlavně železo, fosfor, draslík, zinek. Obsahují i zvýšené množství cholesterolu. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi člověka je rizikovým faktorem k onemocnění kardiovaskulárního systému.

20 Zdravý člověk může jíst 1 – 2 vejce denně, pokud v jeho stravě není nadměrný příjem jídla s velkým množstvím cholesterolu. Ve výživě dětí ve věku 6 – 12 měsíců se doporučuje konzumovat 4 žloutky týdně. Nedoporučuje se jíst bílek kvůli riziku vzniku alergie. 1

21 Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. První číslo označuje metodu chovu nosnic: 1 – vejce nosnic ve volném výběhu 2 – vejce nosnic v halách 3 – vejce nosnic v klecích 0 – vejce nosnic chovaných v souladu s požadavky ekologického zemědělství (BIO)

22 Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. Druhý znak určuje původ vajec: (např.) CZ - Česká Republika SK - Slovensko LT - Litva PL - Polsko DE - Němcko

23 Jednotlivá vejce jsou označena. Podívej se, co jednotlivá písmena a čísla znamenají. Poslední čtyřčíslí Např. 1234 – znamená registrační číslo chovu

24 Značení může mít více forem. 0 3 1 2 Bio vejce Vejce nosnic ve volném výběhu Vejce nosnic v klecích Vejce nosnic v halách 0 CZ 1234 1 CZ 1234 2 CZ 1234 3 CZ 1234

25 - vlastní fotografie - obrázky z nabídky Power Pointu -1) Fried Egg. In: Http://www.sunipix.com/ [online]. 2014 [cit. 2014-07-03]. Dostupné z: http://www.sunipix.com/food/food01.htm http://www.sunipix.com/food/food01.htm


Stáhnout ppt "VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google