Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů"— Transkript prezentace:

1 Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Korejská válka 1953 umrtí Stalina

2 Poválečné uspořádání Německa
V roce 1948 došlo ke konfliktu mezi USA a SSSR o poválečném uspořádání Německa Stalin požadoval oslabené ale sjednocené Německo pod přímým vlivem SSSR Konflikt vyústil v roce 1949 v rozdělení Německa na západní část (Spolková republika Německo) a východní část (Německá demokratická republika)

3 Založení vojenských paktů
Obě strany konfliktu si uvědomily, jak blízko byly novému válečnému ohrožení. Západní státy v čele s USA založily v roce 1949 NATO (Severoatlantický pakt) a socialistické státy na to reagovaly v roce 1955 založením Varšavské smlouvy. NATO – původně smlouva o vzájemné vojenské pomoci mezi západoevropskými a severoamerickými státy se v roce 1951 změnila na organizaci se společným vedením Varšavská smlouva - Cílem byla koordinace politiky a spolupráce ve vojenské oblasti při společné obraně socialismu, suverenity a nezávislosti, a také vytvoření protipólu k severoatlantickému paktu smrtí Stalina končí nejostřejší období studené války

4 Korejská válka Korejská válka - další konflikt studené války. Korea na konci války obsazena na severu sovětskými jednotkami a na jihu americkými. To vedlo ke vzniku dvou odlišných režimů a jejich válečným konfliktů. Po smrti Stalina v roce 1953 bylo uzavřeno příměří. Korejská lidově demokratická republika a Korejská republika však dodnes neuzavřely mír a dodržují příměří. Korejská válka (video)


Stáhnout ppt "Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů"

Podobné prezentace


Reklamy Google