Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií"— Transkript prezentace:

1 SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Politické procesy Další události

2 Stalinův diktát Po roce 1945 zásluhou Stalina budován v SSSR ještě ostřejší totalitní režim Neomezená vláda Stalina komplikovala i přechod válečné ekonomiky na mírové podmínky Stalin dále diktuje politické, ekonomické i ideologické sjednocení všech států ve své sféře vlivu pod vedením SSSR.

3 Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Jugoslávský komunistický vůdce Jozip Broz Tito nechtěl přijmout všechny Stalinovy pokyny a chtěl zachovat pro svou zem určitou míru nezávislosti Došlo k roztržce, Stalin urážel Tita a SSSR s Jugoslávií přerušil veškeré styky Poté Stalin zostřil svůj postoj k ostatním zemím v sovětské sféře vlivu (definitivní konec československé cesty k socialismu) Až po omluvě N.S.Chruščova (nástupce Stalina) v roce 1955 se vztahy obnovily. J.B.Tito (video)

4 Politické procesy Stalin také ovlivňoval politické dění ve státech sféry sovětského vlivu podle svých zvyklostí Do těchto zemí byli nasazováni tzv. sovětští poradci, aby organizovali vykonstruované politické procesy nejprve proti politickým odpůrcům a pak i dokonce proti nepohodlným komunistům V řadě případů byly vyneseny rozsudky smrti (u nás Píka, Horáková, Slánský, Clementis a další)

5 Další události N.S.Chruščov přednesl na XX. Sjezdu KSSS v roce 1956 ostrou kritiku Stalina, odsoudil jeho období neomezené moci, tkz. kult osobnosti. Přesto proces destalinizace byl nedůsledný. To se projevilo narůstající krizí sovětského bloku. Nejvýrazněji se krize projevila v roce Červnové povstání dělníků v Poznani bylo potlačeno místní armádou ale lidové povstání v Maďarsku potlačila až sovětská vojska. Nástupce Chruščova L. I. Brežněv se navrátil SSSR k totalitnímu stalinistickému modelu (neostalinismus) V této souvislosti došlo i k okupaci Československa sovětskou armádou a dalšími armádami Varšavské smlouvy


Stáhnout ppt "SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií"

Podobné prezentace


Reklamy Google