Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě"— Transkript prezentace:

1 Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Evropské společenství uhlí a oceli Evropské hospodářské společenství (EHS)

2 Poválečný vývoj v Evropě
Velká Británie – po válce politický posun doleva – Labouristická vláda Clementa Atleeho provedla řadu sociálních změn a pak tradiční střídání konzervativců a labouristů (do funkce ministerského předsedy se vrací i Winston Churchill) Francie – po válce rovněž politický posun doleva a silná podpora komunistů. Země byla politicky nestabilní (hlavně z důvodu rozpadu koloniální říše – konflikty v Indočíně a v Alžírsku) Hlavní poválečnou politickou osobou – Charles de Gaull. Německo – neshody USA a SSSR o poválečné podobě Německa vedly k jeho rozdělení: Na západě vznikla Spolková republika Německo (hlavní město Bonn) a na východě Německá demokratická republika (hlavní město Berlín)

3 Evropské společenství uhlí a oceli
Po vypuknutí studené války sílily požadavky, aby byla vytvořena silná protiváha k sovětské politice a v hospodářské oblasti i proti americké Roku 1951 vzniklo Evropské společenství uhlí a oceli Cíl - postupně zrušit cla a kvóty pro výrobu oceli a hutnické výrobky Dá se považovat za základ Evropské unie. ESUO byla první organizací založenou na nadnárodním principu

4 Evropské hospodářské společenství (EHS)
V roce 1958 podepsány Římské smlouvy, kterými se zřizovalo Evropské hospodářské společenství (EHS) Součástí Římských smluv byl i vznik Evropského společenstva pro atomovou energii (EUROATOM) V roce 1967 byly tyto organizace sloučeny do jedné, která dostala název Evropské společenství Po přistoupení dalších zemí k 1. lednu 1993 se Evropské společenství změnilo na Evropskou unii. Evropská unie (video)


Stáhnout ppt "Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě"

Podobné prezentace


Reklamy Google