Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSN OSN= organizace spojených národů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSN OSN= organizace spojených národů"— Transkript prezentace:

1 OSN OSN= organizace spojených národů
- Vznikla v roce 1945 v San Francisku na základě přijetí 50 státy včetně ČSR. Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti Nahradila tehdejší společnost národů. Všechny státy jsou si rovni a všechny mají svá zastoupení Hlavní sídla jsou v NY, Ženevě, nebo ve Vídni OSN má několik hlavních orgánů:- bezpečnostní rada - ekonom. a soc. rada - atd…..

2 Varšavská smlouva Vznikla na základě smlouvy o přátelství,spolupráci a vzájemné pomoci. Podepsali ji: Polsko, ČSR, SSSR, Maďarsko, Albánie, Rumunsko,NDR,Bulharsko Byla rozpuštěna po rozpadu Sovětského impéria a zániku NDR. Smlouva měla zajistit společnou obranu socialismu, suverenity a nezávislosti, ve skutečnosti byla však protipólem severo-atlantického paktu Velení přicházelo z Kremlu a smlouvě velelo pouze Rusko a v jejich čele byli ruští důstojníci.

3 Nato NATO= severoatlantická aliance
Organizace byla založena 4. dubna 1949 podpisem tzv. Washingtonské smlouvy, která zakotvila vznik bezpečnostní organizace západních demokracií jako odpověď na poválečnou situaci v Evropě. Washingtonskou smlouvu podepsalo v dubnu 1949 dvanáct států: USA, VB,Francie, Kanada, Island, Belgie, Dánsko, Norsko, Itálie, Portugalsko, Lucembursko, Nizozemsko Pak se k nim připojily v průběhu let další státy jako: ČR, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Bulharsko, Řecko, Turecko

4 Evropská unie EU je politická a ekonomická unie, kterou od posledního rozšíření v roce 2007 tvoří 27 členských států EU má pouze ty pravomoci, které jí byly svěřeny jednotlivými členskými státy. Její způsob rozhodování je ve světovém měřítku unikátní . EU vznikla z Evropského společenství v roce 1993 pod názvem Maastrichtská smlouva jejíž počátky spadají do padesátých let 20.století. Cílem EU je vytvoření společného trhu a hospodářské a měnové unie, podpora rozvoje a růstu hospodářství, zaměstnanosti, konkurenceschopnosti a zlepšování životní úrovně a kvality životního prostředí. K zabezpečení těchto cílů slouží čtyři základní svobody vnitřního trhu: volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu.


Stáhnout ppt "OSN OSN= organizace spojených národů"

Podobné prezentace


Reklamy Google