Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius"— Transkript prezentace:

1 Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Sousedé: Lotyšsko, Bělorusko, Polsko Měna: Lit Jazyk: Litevština vlajka znak

2 Poloha

3 Základní údaje Počet obyvatel: Rozloha:  km² Povrch: převážně rovina, průměrná nadmořská výška 99 m n. m Nejvyšší bod: Juozapines Kalnas (293,6 m n. m.) Zemědělství: chov dobytka, rybolov, brambory, pícniny Průmysl: zpracovávání především dovezených surovin, strojírenství, stavba lodí, elektrotechnika, potravinářský průmysl

4 Povrch Litvy

5 Řeky Nemunas Němen Neris Venta

6 Kuršská kosa Kuršská kosa je písečný poloostrov na jihovýchodním pobřeží Baltského moře. Táhne se severovýchodním směrem od Kaliningradského poloostrova ke Klajpedě a odděluje tak Kuršský záliv od Baltského moře. Je 98 km dlouhá a  800 m široká. Jižní část poloostrova patří Rusku, severní Litvě.

7 Zajímavosti - příroda Historický národní park Trakai je oblast s velkým množstvím jezer a s dvěma významnými hrady ze 14. století.

8 Zajímavosti - jantar Litva je stejně jako ostatní pobaltské státy chudá na nerostné suroviny, kromě ložisek rašeliny a těžby jantaru. Jantar je fosilovaná pryskyřice užívaná k výrobě ozdobných předmětů. Ačkoliv sám není minerálem, je považován a použiván jako drahý (šperkový) kámen.

9 Vilnius

10 Hora křížů Hora křížů, někdy také Křížový vrch je umělý pahorek, který se nachází severně od města Šiauliai. Jsou na něm postaveny tisíce křížů.

11 Kaunas

12 Děkuji za pozornost. Áňa Peštová 5.A


Stáhnout ppt "Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius"

Podobné prezentace


Reklamy Google