Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tepelné akumulátory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tepelné akumulátory."— Transkript prezentace:

1 Tepelné akumulátory

2 Elektrická akumulační kamna
jsou zvláštní typ elektrického topného tělesa akumulujícího tepelnou energii v době výhodné ceny elektřiny (nízký tarif nočního proudu), aby mohla být využita později. Základem elektrických akumulačních kamen jsou topné články umístěné v materiálu akumulujícím teplo. Původně šamotové, nyní feolitové cihly se nahřívají (nabíjejí) a pak dlouho vydávají sálavé teplo. Někdy se elektrické akumulační kamna vybavují ventilátorem, který urychluje předání tepla. Kvůli nízké povrchové teplotě zde může být instalována další izolace, např. vermiculitem a skelnou vatou. Teplotu řídí termostat. V současnosti při volbě vytápění nejsou častá. Důvodem jsou : vysoké pořizovací náklady na kvalitní akumulační kamna a nevyhovující regulace akumulačních kamen ve srovnání s přesnou regulací přímotopů a elektrokotlů. jsou těžká (100–500 kg podle velikosti), velká a mnohdy překračují možné zatížení na m² plochy. nastavení cen u distributorů energie.

3 Solární (sluneční) elektrárna
získává energii ze slunečního záření. Využívá se tepelných účinků světelného záření, čímž se ohřívá kapalina a vzniká pára při přechodu z kapalného skupenství do plynného. Poté se získává elektrická energie přeměnou mechanické energie na energii elektrickou. Toto lze realizovat prostřednictvím : fotoelektrických článků pracujících na principu fotoelektrického jevu prostřednictvím ohřevu média v solárních kolektorech nebo solárních kotlích solárních článků.

4 Fotoelektrický jev či fotoefekt
je fyzikální jev, při němž jsou elektrony uvolňovány (vyzařovány, emitovány) z látky (nejčastěji z kovu) v důsledku absorpce elektromagnetického záření (např. rentgenové záření nebo viditelného světla) látkou. Emitované elektrony jsou pak označovány jako fotoelektrony a jejich uvolňování se označuje jako fotoelektrická emise (fotoemise).

5 Solární kolektor je zařízení, které přeměňuje sluneční záření, dopadající na zemský povrch, na jiný druh energie, pro lidstvo lépe využitelný. Solární kolektory existují ve dvou základních typech: Fototermický kolektor přeměňuje sluneční záření na tepelnou energii. Sluneční záření dopadá na absorbér kolektoru, který je spojen s trubkovým rozvodem kolektoru. Přenos energie je zajištěn prostřednictvím kapalného teplonosného média, které proudí mezi kolektorem a výměníkem tepla umístěném v akumulační nádobě. Tyto kolektory jsou většinou umístěny na střeše rodinných domů, bytových domů, ale také na administrativních a průmyslových objektech. Fotovoltaický kolektor/panel (běžně označovaný solární panel) vyrábí ze sluneční energie energii elektrickou.

6 Objasni princip elektrických akumulačních kamen.
Otázky ke zkoušení Objasni princip elektrických akumulačních kamen. Popiš nevýhody elektrických akumulačních kamen. Jaké látky se používají pro elektrolyt ? Jaké jsou způsoby přeměny světelné energie u světelné (solární) elektrárny ? Nakresli a popiš princip fotoelektrického jevu. Objasni co je to solární kolektor. Objasni co je fotovoltaický panel.


Stáhnout ppt "Tepelné akumulátory."

Podobné prezentace


Reklamy Google