Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Architektura Tematický okruh Architektura novověku Téma Architektura novověku (do konce 19. Století) Tematická oblast Novorenesance Název Novorenesance AutorIng. arch. Jiří Šobáň Vytvořeno, pro obor, ročníkzáří 2013, stavebnictví, 3.ročník anotacearchitektura 19. stol., Přínos/cílové kompetenceseznámit žáky s architekturou 19. století – novorenesance VY_32_INOVACE_38_16

2  CÍLE KAPITOLY  osvěžíte si stručnou historii empíru  seznámíte se, se základy kreslení dle předlohy

3  RYCHLÝ NÁHLED A OBSAH TÉTO KAPITOLY  Empír, zvaný také císařským slohem, byl druhou fází klasicismu, resp. neoklasicismu. Název pochází z francouzského slova empire (impérium). Stavělo se v něm převážně v době, kdy se Napoleon Bonaparte prohlásil císařem. Sloh se uplatnil především v architektuře, v módě a v designu nábytku.

4  ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU  na tuto kapitolu si rezervujte jednu vyučovací hodinu  KLÍČOVÁ SLOVA  empír

5 Sochařství a architektura: důraz byl kladen na antické a egyptské vzory. Příkladem této architektury může být zámek Kačina, nebo přestavba barokního kláštera na celnici (Dům U Hybernů). V nábytkářství byla dávána přednost černozlaté barvě. Nohy u nábytku byly podle orientálních vzorů často zakončovány napodobeninami zvířecích tlap (např. lvích).

6 Také kultura odívání byla ovlivněna antickým uměním (uvolněnost a splývavost ženského oděvu s velkou dekoltáží zahalenou šátkem). Byly dováženy první kožešinové pláště a kašmírové šály z Egypta. Nová módní vlna zachvátila nejen ženskou módu, ale celkově ovlivnila i ostatní druhy umění a způsob života.

7

8

9

10 NOVORENESANCE

11 Novorenesance (neorenesance) je historizující umělecký sloh vycházející z renesance a spojený s národním uvědoměním. Byla uplatňována na velkých veřejných stavbách (divadla, muzea, národní domy, sokolovny, banky, nádraží, školy apod.). Později se na jejich fasádách i v interiérech začínaly objevovat secesní prvky.

12 Architektura: V novorenesančním slohu byla postavena řada nejvýznamnějších staveb v Praze i v dalších městech. Patří k nim např. Národní muzeum, Národní divadlo, Rudolfinum, Muzeum hlavního města Prahy, Národní dům na Vinohradech, Kostel sv. Václava na Smíchově, Vinohradská vodárenská věž, Gröbeho vila, Západočeské muzeum v Plzni, Měšťanská beseda v Plzni,Národní muzeumNárodní divadloRudolfinumMuzeum hlavního města PrahyVinohradská vodárenská věž Západočeské muzeum v Plzni

13 Mlýnská kolonáda Karlovy Vary, Hotel Nové Lázně v Mariánských Lázních, Katedrála Božského Spasitele v Ostravě, Liberecká radnice, Bílská radnice.Katedrála Božského Spasitele v OstravěLiberecká radniceBílská radnice K nejvýznačnějším architektům patřili Antonín Barvitius, Josef Schulz, Ignác Ullmann, Antonín Wiehl a Josef Zítek.Antonín BarvitiusJosef SchulzAntonín Wiehl Josef Zítek

14

15

16

17 SAMOSTATNÝ ÚKOL nakreslete si schémata typicky rokokových kleneb nakreslete si schémata rokokových oken! nakreslete si typický rokokový portál!

18 SHRNUTÍ KAPITOLY osvěžili jste si stručnou historii rokoka seznámili jste se se stavebními konstrukcemi a stavebními hmotami. seznámili jste se s charakteristickými znaky stavitelství rokoka !

19  KRESBY A FOTOGRAFIE:  fotografie z volně přístupných zdrojů internetu  http://en.wikipedie.org,  http://fr.wikipedie.org,  http://de.wikipedie.org,  http://chestofbook.com,  http://romanes.com,  http://architektur.relig.free.fr,  http://www.czecot.com/cz/turisticky- objekt/4782_nove-hrady-u-skutce-zamek-nove-hrady

20  KRESBY A FOTOGRAFIE:  www.pbase.com,  www.eupedia.com,  www.tesoridiroma.net,  www.digifotomag.cz,  www.romeartlover.it,  www.hrady.cz


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google