Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1.,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1.,"— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1., 2. Datum vytvoření:červenec 2013 Název:VY_32_INOVACE_08.1.16.MAT Anotace: Žáci se seznámí s pojmem lineární funkce, naučí se funkci graficky sestrojit a určit její základní vlastnosti. Digitální učební materiál je určen k výkladu. Využívá animační efekty Office 2010, což zvyšuje jeho názornost a napomáhá lepšímu porozumění tématu. Interaktivní prezentační prvky, animace a bohaté ilustrační příklady napomáhají lepšímu pochopení tématu a usnadňují rozvoj znalostí a dovedností žáků. Pro zvýšení interaktivity je vhodné použít interaktivní tabuli. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k ověřování znalostí, k samostatnému studiu, ale i k opakování ke společné části maturitní zkoušky. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Lineární funkce Sestrojování grafu, vlastnosti funkce

3 Lineární funkce

4 x012 y 135 a > 0 funkce je rostoucí

5 a < 0 funkce je klesající x012 y20-2-4

6 a = 0 funkce je konstantní Tabulka funkčních hodnot není potřeba. Přímka je rovnoběžná s osou x.

7 Vlastnosti lineární funkce

8 Př.: Sestrojte graf funkce y = 3x – 1, určete vlastnosti. x01 y2 graf funkce: rostoucí

9 Zdroje: Autorem grafů je autorka výukového materiálu. CALDA, Emil. Matematika pro dvouleté a tříleté učební obory SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2003, 201 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 80-719-6260-0.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1.,"

Podobné prezentace


Reklamy Google