Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I wish, If only Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I wish, If only Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 I wish, If only Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 I wish / if only Přací věty, které vyjadřují české - KÉŽ BY, KDYBY JEN, ŠKODA ŽE, PŘÁL BYCH SI ABY I wish I had more money. Po wish / if only následuje věta v minulém čase / would / could. I wish he didn't live so far. I wish he would stop bitting nails. I wish they could come to see us.

3 I wish / if only Ve větách s podmětem I, he, she a it můžeme užít were místo was. Jedná se o formálnější výraz. I wish I were taller. If only he were alive.

4 I wish / if only Tyto věty vyjadřují přání něco změnit nyní nebo v budoucnosti. I wish I had a better bicycle. I wish we went to London in the spring. Mohou taky vyjadřovat právě probíhající přání. I wish I was wearing nicer clothes.

5 ?

6 What problems does Matthew wish to get solved? Why? I wish I didn't have to get up so early. I wish I knew how to be successful. I wish I had more friends. I wish I had more time to study English. I wish I were more confident. I wish I had more skills. I wish Monica didn't ignore me.

7 Can you find mistakes? 1)I wish they was here now. 2)She wish her boyfriend looked like Johny Depp. 3)If only I could flew. 4)I wish I haven't got any siblings. 5)If only I not were so shy.

8 Solution: 1)I wish they were here now. 2)She wishes her boyfriend looked like Johny Depp. 3)If only I could fly. 4)I wish I didn't have any siblings. 5)If only I weren't so shy.

9 Practise: 1.I wish I.................... a car. (can, drive) 2.I wish we.................... go to school tomorrow. (not, have to) 3.If only I.................... a mountain bike. (have) 4.I wish they.................... nicer to me. (be) 5.If only I.................... a better cook. (be) 6.If only we.................... there more often. (can, go) 7.I wish she.................... so much salt in her soups. (not, put) 8.I wish our flat.................... on the top floor. (not, be) 9.I wish I.................... the answer to this question. (know)

10 Solution: 1.I wish I could drive a car. 2.I wish we didn't have to go to school tomorrow. 3.If only I had a mountain bike. 4.I wish they were nicer to me. 5.If only I were a better cook. 6.If only we could go there more often. 7.I wish she didn't put so much salt in her soups. 8.I wish our flat weren't on the top floor. 9.I wish I knew the answer to this question.


Stáhnout ppt "I wish, If only Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google