Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Say or tell? Other reporting verbs. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Say or tell? Other reporting verbs. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 Say or tell? Other reporting verbs. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Say or tell ? Say i tell překládáme jako říct. Pokud použijeme tell, uvádíme po tomto slovese ihned komu – jim, nám, jemu atd. Po say stává spíše “ that “ nebo komu s předložkou to – to us, to him atd. She told me/you/him/her/us/them/ that she would call at 2pm. She said that it was raining./She said to us that it was raining.

3 Say or tell? 1) He..... everybody that he had to do it. 2) Alice..... us that she was going to bed. 3) “We had never paid a fine for speeding”, they..... to us. 4) Jordan...... that he was tired. 5) “ I've already seen this film”, Mark......to me. 6) “ This joke made me laugh”, Susan..... to me.

4 Solution: 1) He told everybody that he had to do it. 2) Alice told us that she was going to bed. 3) “We had never paid a fine for speeding”, they said to us. 4) Jordan said that he was tired. 5) “ I've already seen this film”, Mark said to me. 6) “ This joke made me laugh”, Susan said to me.

5 Other reporting verbs said, told, wanted to know, pointed out, explained, wrote, complained, agreed,..... Po těchto slovesech používáme vedlejší větu (předmětnou), uvozenou spojkou THAT. Tato se často v hovorové angličtině vynechává. She answered (that) she had never wanted to study biology. Task: make sentences using these verbs.

6 Other reporting verbs accused, admitted, agreed, apologised, begged, boasted, complained, confessed, explained, offered, ordered, promised, replied, suggested.... Má-li hlavní i vedlejší věta stejný podmět, můžeme po těchto slovesech vedlejší větu zkrátit pomocí infinitivu. He promised to come home early. Task: translate these verbs and make sentences from some of these.

7 Other reporting verbs ask, warn, want, advise, promise, offer, threaten, tell, encourage, persuade, remind.... Po některých slovesech použijeme nejprve předmět (me/him/them...), a poté infinitiv. He promised us to come home early. Task: translate these verbs and make sentences from some of these.

8 ?

9 Translate: 1) Řekl mi, abych to nedělal. 2) Poradil jim, aby šli rychle pryč. 3) Povzbudil mě, abych se nebál. 4) Přesvědčila ho, aby tam jel. 5) Připomněli mi, abych odevzdala to práci. 6) Chtěl, abych se více učil. 7) Požádali jsme je, aby nám o tom vyprávěli.

10 Translate: 1) He told me not to do it. 2) He advised them to go away quickly. 3) He encouraged me not to be afraid. 4) She persuaded him to go there. 5) They reminded me to hand in the work. 6) He wanted me to learn more. 7) We asked them to tell us about it.


Stáhnout ppt "Say or tell? Other reporting verbs. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google