Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A."— Transkript prezentace:

1 Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A

2 Stavba těla Medvědovití mají velmi velkou lebku, krátký ocas a silné nohy s dlouhými nezatažitelnými drápy, kterými mohou jediným úderem zabít i velké zvíře. Samci jsou až o 20 % větší než samice. Srst bývá černé, hnědé nebo bílé barvy, obvykle mají na prsou žlutý nebo bílý znak.

3 Anatomie a potrava Mají výborný čich, ale špatný zrak a sluch.
Medvědovití chodí pomalu a při chůzi se dotýkají země všemi pěti prsty i patou, ale v případě potřeby dokážou hodně zrychlit a také velmi dobře šplhají. Potrava většiny druhů medvědovitých se skládá většinou z masa(ryby, hmyz, ) a rostlinného materiálu (kořeny a bobule)

4 Medvědi jsou velicí savci z řádu šelem.
Mezi medvědy najdeme největší šelmu, je jím medvěd hnědý– kodiak, který ve vztyčené pozici na zadních nohou dosahuje výšky až 3,5 m.

5 Zajímavost Genetická analýza chlupů, které údajně pocházejí ze sněžného muže, ukázala naprostou shodu s DNA z 40 až 120 tisíc let staré čelisti medvěda. Zkoumány byly dva vzorky místními obyvateli označené za yettiho.

6 Co dělat v případě styku s medvědem
Pokud vás zmerčí medvěd neutíkejte - mohlo by to vyprovokovat pronásledování. Když stojí na zadních nohách, snaží se vás identifikovat zrakem a čichem. Pokud medvěd zaútočí, chce vás jenom zastrašit. Lehněte si na zem a dělejte, že jste mrtví, ruce dejte za hlavu a kryjte si hlavu a krk, medvěd zjistí, že nejste nebezpeční odejde.

7 Zimní spánek Zimu medvědi tráví zimním spánkem, který je označován jako nepravý. Medvědi v zimě nevylučují trus ani moč, nýbrž dochází k jakési recyklaci produktů metabolismu. Na konci tlustého střeva se vytvoří jakási zátka ze suchého trusu, kterou medvěd „vytlačí“ až na jaře dalšího roku. Délka zimního spánku je dní, zpravidla od poloviny listopadu do poloviny března. Medvěd se však může probudit i dříve.Po dobu zimního spánku je medvěd schopen přijímat podněty z okolí

8 Zástupci Medvěd brýlatý – méně známy druh
Medvěd hnědý- výskyt na Slovensku Medvěd grizzly- potrava-lososy, medvěd samotář Panda velká- stala národním symbolem Číny a je zobrazována na čínských zlatých mincích. Živí se pouze rostlinami Medvěd lední-výborný plavec,nejnebezpečnější !!

9 Odkazy http://cs.wikipedia.org/wiki/Medv%C4%9Bd_ledn%C3%AD

10 Zdroje Wikipedia Google Dokumenty v Tv Encyklopedie Šelmy.cz

11 Děkuji za zhlednutí této prezentace Sabina Náhlíková IX
Děkuji za zhlednutí této prezentace Sabina Náhlíková IX.A Zš Kravaře Šelmy medvědovité KONEC


Stáhnout ppt "Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google