Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kudy vlastně přišla ta kočka? Václav Honzík, František Musil, Karel Šimánek Fyzikální seminář – zimní semestr 13.11.2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kudy vlastně přišla ta kočka? Václav Honzík, František Musil, Karel Šimánek Fyzikální seminář – zimní semestr 13.11.2008."— Transkript prezentace:

1 Kudy vlastně přišla ta kočka? Václav Honzík, František Musil, Karel Šimánek Fyzikální seminář – zimní semestr 13.11.2008

2 Obsah >Úvod do experimentu >Princip kvantové gumy >Vlastní provedení >Závěr

3 Úvod do experimentu >Kvantová mechanika Pozn.: Pár faktů o kvantové mechanice. >Kvantová guma Pozn.: Pouze název jevu. >Kudy přišla ta kočka? Pozn.: Stručný důsledek jevu na příkladu kočky (pro zaujmutí auditoria). >Kočka = částice Pozn.: Zklamání auditoria tím, že kočka je pouze reklama.

4 Princip kvantové gumy Pozn.: Vysvětlení principu na známém jevu interference na dvojšterbině, který se pokusu dosti podobá. Interference na dvojšterbině obrázek

5 Zabránění interferenci obrázek

6 Obnovení interference použitím kvantové gumy obrázek

7 Vlastní provedení Pozn.: Bude obsahovat 7-9 slidů s obrázky z vlastního experimentu

8 Závěr >Co dělá kvantová guma? Pozn.: Stručné shrnutí principu a praxe do toho nejdůležitějšího. >(Ne)dostižnost zajímavých skutečností z moderní vědy Pozn.: Inspirace auditoria ohledně dostupnosti jevů moderní vědy nejen v super-moderních zařízeních.

9 >Krásy kvantové mechaniky Pozn.: Máme v úmyslu na tomto místě spustit „humorné“ video. Současné s tím budeme vykládat o zajímavostech kvantové mechaniky (zmíníme i Schrödigerovu kočku). Výklad nebude schválně nijak souviset s daným videem. Ke konci videa se pak zmíníme, že se lidstvo může jen těšit co nám přinese kvantová mechanika v budoucnosti a kdo ví, třeba se bude jednou moc „kvantová kočka“ teleportovat. Video zde: http://www.super.cz/index.py?act=vtipky&fun_ID=12710http://www.super.cz/index.py?act=vtipky&fun_ID=12710 Pokud se vše povede doufáme, že to bude hodně hezká a hlavně humorná tečka za naší prezentací.

10 Děkujeme za pozornost! Literatura: HILLMER, R. – KWIAT, P. Vyrobte si KVANTOVOU GUMU. Scientific American české vydání, duben-květen 2008, roč. 2008, č. 4, s. 84–89.


Stáhnout ppt "Kudy vlastně přišla ta kočka? Václav Honzík, František Musil, Karel Šimánek Fyzikální seminář – zimní semestr 13.11.2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google