Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.40 Doplňkové ukazatele Vytvořeno:21. 10. 2013 Ověřeno: 22. 10. 2013 Třída: 4.OV

2 Financování podniku Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook,projektor Klíčová slova:produktivita práce, nákladovost, materiálová a energetická náročnost Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Financování podniku v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Doplňkové ukazatele tržby Produktivita práce (Kč/pracovník)= ------------------------------------- průměrný počet pracovníků Ukazatel udává výši tržeb na pracovníka. Průměrný počet pracovníků upřesňuje výsledek ukazatele. Pozitivní je růst ukazatele.

4 zisk Zisk na pracovníka v Kč = -------------------------------------- průměrný počet pracovníků Velmi důležitý ukazatel, který sleduje efektivnost v souvislosti produktivitou práce. Pozitivní je růst ukazatele.

5 tržby Nákladovost = ----------------- náklady Ukazatel vyjadřuje kolik Kč tržeb přinese každá Kč nákladů. Pozitivní je růst ukazatele.

6 Materiálová a energetická spotřeba materiálu a energie náročnost(%) = ----------------------------------------. 100 tržby Ukazatel vyjadřuje jaký je podíl nákladů na materiál a energii vůči tržbám. Pozitivní je pokles ukazatele.

7 Opakování 1.Co vyjadřují doplňkové ukazatele? 2.Je produktivita práce důležitým ukazatelem ve financování podniku? 3.Co vyjadřuje ukazatel podílu tržeb na nákladech? 4.Jaký je pozitivní vývoj ukazatele materiálové a energetické náročnosti?

8 Odpovědi na otázky 1.Doplňkové ukazatele řeší např. produktivitu práce a nákladovost. 2.Ukazatele produktivity práce, které vyjadřují tvorbu tržeb a zisku na pracovníka jsou velmi důležitými ukazateli v personálním řízení podniku. 3.Podíl tržeb na 1 Kč nákladů vyjadřuje nákladovost. 4. Pozitivní je pokles ukazatele.

9 Použité zdroje Janouch,V. ECON Ekonomický software 1994, 1995. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google