Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma: MS Word 2010 – Operace se schránkou, poznámka pod čarou a vysvětlivka, komentář. Ročník:2. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.3.07. ICT Anotace: Operce s textem pomocí schránky, Poznámka pod čarou a vysvětlivka, Komentář v textu. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule.

2 Schránka Schránka je virtuální úložiště pro dočasné uložení dat se kterými budeme později pracovat. Operace se schránkou: – Kopírovat – Vyjmout  – Vložit kopírovat vyjmout vložit

3 Operace se schránkou Tlačítka pro operace se schránkou nalezneme na kartě Domů ve skupině Schránka. Velice často se používají také klávesové zkratky. Kopírovat (CTRL+C), Vyjmout (CTRL+X), Vložit (CTRL+V). Word 2010 disponuje funkcí „Vložit jinak“ po rozevření nabídky Vložit.

4 Operace se schránkou V okně „Vložit jinak“ je možné nastavit formát vkládaného objektu. Po kliknutí na šipku v pravém dolním rohu skupiny Schránka se objeví podokno s obsahem schránky. Obsah schránky Vložit jinak

5 Poznámka pod čarou, vysvětlivka Poznámka pod čarou a vysvětlivka se v dokumentu zobrazují a také se vytisknou. Podávají vysvětlení významu jednotlivých slov, myšlenek atd. Rozdíl mezi poznámkou pod čarou a vysvětlivkou je v zobrazení v dokumentu:  Poznámka pod čarou se zobrazí v levé spodní části stránky.  Vysvětlivka se zobrazuje na konci textu. Poznámka pod čarou i vysvětlivka se přiřadí ke slovu za kterým je umístěn textový kurzor.

6 Vytvoření vysvětlivky Postup vytvoření vysvětlivky: – Klikneme na kartu Reference, skupina Poznámky pod čarou – Klikneme na ikonu Vložit vysvětlivku. – Na určené místo napíšeme vysvětlivku.

7 Příklad vysvětlivky Poznámku pod čarou vytvoříme stejným postupem, kliknutím na tlačítko Označení vysvětlivky

8 Vlastnosti poznámky pod čarou, vysvětlivky Pro nastavení formátu poznámky pod čarou a vysvětlivky je třeba vyvolat okno „Poznámka pod čarou a vysvětlivka“ kliknutím na šipku v pravém dolním rohu skupiny Poznámky pod čarou (karta Reference).

9 Komentář v textu Komentář v textu je poznámka, kterou přiřadíme ke slovu v textu. Tato poznámka se s dokumentem nevytiskne. Komentářů k jednotlivému slovu může být libovolný počet. Lze upravovat obsah komentáře (kliknout do něj myší) a změnit. Komentář lze odstranit pomocí pravého tlačítka myši, nebo Revize – Komentář - Odstranit

10 Vytvoření komentáře Postup: – Kurzor umístíme za slovo, ke kterému se bude komentář vztahovat. – Karta Revize. – Skupina Komentář. – Tlačítko Nový komentář. Po zadání příkazu se vytvoří bublina, do které můžeme psát.

11 Ukázka komentáře

12 Kontrolní otázky 1.Kde je v textu umístěna „poznámka pod čarou“ a kde „vysvětlivka“? 2.Jaký je rozdíl mezi komentářem a vysvětlivkou? 3.Přiřaďte správné klávesové zkratky: KopírovatVložitVyjmout CTRL+X CTRL+C CTRL+V 4.Kde v programu MS Word 2010 najdete tlačítka pro operace se schránkou?

13 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google