Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Tvorba obsahu a rejstříku. Ročník:2. Datum vytvoření:listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.3.10. ICT Anotace: Obsah, rejstřík, generování rejstříku. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Obsah Tato funkce se využívá u rozsáhlejších dokumentů, při potřebě automatického sestavení obsahu. Podmínkou správného vygenerování je správná úprava dokumentu – použití stylů nadpisů (Nadpis1 až Nadpis9). program MS Word vyhledá příslušné nadpisy a potom vloží obsah do dokumentu. Pokud bude obsah vytvořen tímto způsobem, můžete jej při provádění změn v dokumentu automaticky aktualizovat.

3 Obsah Postup: Nastavit kurzor myši na místo, kde bude obsah začínat (zpravidla na začátku, konci dokumentu na samostatné stránce). Karta Reference, skupina Obsah, tlačítko Obsah. V rolovací nabídce zvolit styl obsahu a kliknout na možnost Vložit obsah.

4 Obsah Program zobrazí okno Obsah Náhled budoucího obsahu Volby pro zobrazení a umístění čísel stránek Výběr vodícího znaku Výběr formátu a počtu úrovní obsahu Místo čísel stránek hypertext. odkazy Aktivace okna pro možnosti obsahu Aktivace okna pro styly obsahu

5 Obsah Okno „Možnosti obsahu“Okno „Styly obsahu“

6 Obsah Aktualizace obsahu: Jestliže jste v dokumentu přidali nebo odebrali nadpisy nebo položky obsahu, můžete obsah rychle aktualizovat. Na kartě Odkazy klikněte ve skupině Obsah na tlačítko Aktualizovat tabulku. Na přepínači vybrat Pouze čísla stránek nebo Celá tabulka.

7 Rejstřík Je abecedně seřazený seznam slov s čísly stránek, kde se nacházejí. Tvorba rejstříku je principiálně podobná tvorbě obsahu. Rozdíl spočívá v tom, že slova do rejstříku musíme v textu označit. Poté je možné generovat Rejstřík, program označená slova abecedně uspořádá a přiřadí čísla stránek.

8 Označení slov rejstříku Označit slovo pro rejstřík. Reference – Rejstřík – Označit položku. Zobrazí se okno „Označit položku rejstříku“. Označené slovo Ponechat toto nastavení Způsob zobrazení položky Potvrdit Pokud označíte více stejných slov na několika stránkách, bude slovo uvedeno jednou se všemi čísly stránek.

9 Generování rejstříku Nastavit kurzor myši na místo kam má být rejstřík generován (obvykle na konci dokumentu na samostatné stránce). Odkazy – Rejstřík – Vložit rejstřík. Otevře se okno „Rejstřík“. Zvolit formát rejstříku. Počet a vzhled sloupců, zarovnání čísel. Potvrdit. Zvolit formát rejstříku. Počet a vzhled sloupců, zarovnání čísel. Potvrdit.

10 Aktualizace rejstříku Vybrat pomocí tlačítka „Označit položku“ další slova do Rejstříku. Kliknout na již hotový Rejstřík a stisknout klávesu F9, dojde k aktualizaci rejstříku. Je možné odstraňovat jednotlivé položky - vyberte celé pole položky rejstříku včetně složených závorek ({} ) a stiskněte klávesu DELETE. Po odstranění položek je možné opět aktualizovat Rejstřík.

11 Procvičení učiva Čím se liší Obsah dokumentu od Rejstříku? Podle čeho generuje MS Word položky obsahu? Z webových stránek www.novinky.cz zkopírujte libovolný článek (články) tak, aby jste měli popsané alespoň 3 stránky ve Wordu. Jako položky rejstříku označte alespoň dvacet slov.www.novinky.cz Na další prázdné stránce dokumentu vygenerujte Rejstřík. Označte pět dalších slov a tři slova odeberte, poté Rejstřík aktualizujte.

12 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Vytvoření nebo aktualizace obsahu. [online]. [cit. 2013-11-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/word- help/vytvoreni-nebo-aktualizace-obsahu-HP010368778.aspx Vytvoření a aktualizace rejstříku. [online]. [cit. 2013-11-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/word- help/vytvoreni-a-aktualizace-rejstriku-HP001226499.aspx?CTT=1 Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google