Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Předtisková příprava, náhled a tisk. Ročník:2. Datum vytvoření:listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.3.11. ICT Anotace: Předtisková příprava, náhled a tisk dokumentu. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Náhled na dokument. V některých případech může vytištěný dokument vypadat odlišně než dokument napsaný. Náhled dokumentu je velmi vhodný u delších dokumentů, zavčas odhalí chyby například v nastavení okrajů nebo zalomení stránek… Do režimu náhledu se přejde přes nabídku Soubor – Tisk, (zkratka Ctrl+P), tlačítko Náhled a Tisk na panelu Rychlý přístup.

3 Náhled na dokument. Náhled dokumentu Nastavení okrajů, orientace a velikosti papíru, počtu stránek na list. Podrobné nastavení vzhledu stránky Nastavení vlastností tiskárny Výběr tiskárny

4 Tisk dokumentu. Možnosti tisku: – Rychlý tisk – tlačítko tiskárny na panelu Rychlý přístup. – Tisk pomocí tiskového okna. Počet kopií Start tisku Nastavení tisku

5 Okno nastavení tiskárny. Zde lze nastavit kvalitu tisku, rozlišení a další vlastností. Možnosti se liší podle vybraného typu tiskárny (ukázka pro Canon MF 3010)

6 Důležitá poznámka. Při změně tiskárny, nebo vytištění dokumentu na jiném počítači s jinou tiskárnou se může stát, že MS Word přizpůsobí text typu tiskárny a zejména u delších dokumentů mohou nastat nechtěné změny. U delších a složitých dokumentů se doporučuje vytvářet tyto dokumenty s nainstalovanou tiskárnou na které budou nakonec vytištěny.

7 Okénko správného psaní. Římské číslice Římské číslice se píší velkými písmeny abecedy: I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500, M = 1 000 Menší číslo před větším se odečítá (XL = 40), menší číslo za větším se přičítá (CX = 110). V sestavách se římské číslice řadí od levé svislice. V přehledech se připojený text píše od nové svislice, nastavené podle nejdelšího čísla. Například: I. Rovníkový II. Vnější tropický III. Subtropický IV. Mírný V. Subpolární VI. Polární

8 Okénko správného psaní. Zvýrazňování textu Důležité části textu lze zvýraznit: oumístěním na samostatný řádek ozměnou řezu písma (tučný tisk, kurzíva) opodtržením ozměnou velikosti písma ozměnou druhu (fontu) písma opsaním verzálkami (velkými písmeny) ovložením do uvozovek oproložením Různé způsoby zvýraznění je možno zkombinovat. Členící znaménka připojená před/za zvýrazněný text se do zvýraznění zahrnují. Nedoporučuje se v textu kombinovat více způsobů zvýrazňování v jednom odstavci. V jedné písemnosti by neměly být uplatněny více než tři druhy zvýraznění.

9 Procvičení učiva. Otevřete dokument s názvem „Pozvánka na maturitní ples.docx“. Nastavte velikost stránky na formát A4. Stránku orientujte na šířku. Upravte okraje dokumentu na velikost 1 cm nahoře, dole, vlevo a vpravo. Nastavte možnost tisku dvě stránky na list. Dokument vytiskněte.

10 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. ČSN 01 6910 - Duben 2007. [online]. [cit. 2013-11-05]. Dostupné z: http://www.lsg.cz/vyukova_centra/dvd1/ivt/03_obchodni_korespo ndence/popistestpraclist/CSN_016910/index.htm Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google