Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před."— Transkript prezentace:

1 Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před 15 – 20 miliardami exploduje. Tato událost nese pojmenování „Velký třesk“ (ang. BIG BANG. .

2 Po několika minutách po „Velkém třesku“byl vesmír již dost chladný (jen několik miliard stupňů Celsia), aby mohlo dojít ke slučování protonů a neuronů => tvoření jader vodíku a jeho izotopů, později také k tvoření helia a lithia. Tím prakticky končí jaderný vývoj v ranném vesmíru. V prvních minutách po „Velkém třesku“ převládalo především světlo (fotony) a jiné elememntární (základní) částice. (leptony = elektrony (jejich fáze – mióny, tauróny; neutrína; kvarky – stavební částice hadrónů (protony, mezóny). - °C

3 Vytváří se první shluky hmoty
Vytváří se první shluky těchto hmotných čásic hvězdy 1. generace (SUPERNOVY) mlhoviny …a v nich Krabí mlhovina ( Výbuch supernovy (


Stáhnout ppt "Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před."

Podobné prezentace


Reklamy Google