Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vysvětlení a rozdělení
Půdní typy: Jsou rozděleny dle půdního profilu. Půdní profil obsahuje horizonty: horizont A – humusový horizont B – půdní horizont C – matečná hornina. Dělení: Např. černozem, hnědozem, podzol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Černozem Nejúrodnější půdní typ.
Obr. 2 Nejúrodnější půdní typ. Obsahuje pouze vysoký humusový horizont a horizont C. Zemědělsky využíván. Výskyt – Ukrajina, střed USA. V ČR – Polabí, jih Moravy. Obr. 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. černozem

4 Hnědozem Méně úrodná než černozem. Obsahuje všechny horizonty (A–C).
Obr. 4 Méně úrodná než černozem. Obsahuje všechny horizonty (A–C). Živiny „vymývá“ voda v horizontu B. Vyskytuje se kolem černozemí. hnědozem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Podzol a rašelina Podzol Rašelina Velmi málo úrodný.
Horizonty A–C, A – velmi nízký. Horské, podhorské oblasti. Rašelina Zajímavý půdní typ. Výskyt i v Jizerských horách. Po vysušení lze využívat jako topivo. Obr. 5 podzol Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: Obr. 1 – Obr. 2 – Obr. 3 – Obr. 4 – Obr. 5 – Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google