Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětÚčetnictví Tematický okruhOběžný majetek TémaÚčtování o zboží Označení DUMUVY_32_INOVACE_906 Jméno autoraIng. Petra Jiránková Datum vytvoření11. srpna 2013 AnotaceÚčtování o pořízení zboží, převzetí zboží na sklad, prodeji zboží a vyskladnění zboží ze skladu.

2 Účtování o zboží Nakupované zboží – u obchodních firem (nákup a prodej movitých věcí) Výroba zboží vlastní činností – vyrobené výrobky přesuneme ze skladu do podnikové prodejny Kdy se jedná o zboží a kdy o materiál? Firma zabývající se nákupem a prodejem látek = látka = zboží Firma vyrábějící oděvy = látka = materiál Kdy se jedná o zboží a kdy o dlouhodobý majetek? Firma obchodující s výpočetní technikou = počítač = zboží Firma, která koupí počítač k práci na něm (i k vedení účetnictví apod.) = dlouhodobý majetek Nemovitost? – i ta může být zbožím, pokud ji firma nakoupí za účelem dalšího prodeje (např. realitní kancelář)

3 Účtování nákupu zboží -účtování obdobné jako u materiálu -možno způsobem A (přes majetkové účty) nebo způsobem B (rovnou do spotřeby) (až v dalších ročnících) -cenu pořízení a vedlejší pořizovací náklady zaúčtujeme na účet Pořízení zboží na stranu MD = vyčíslíme celkovou pořizovací cenu -souvztažné účty jsou Dodavatelé, Pokladna na straně Dal

4 Převzetí zboží na sklad -po vyčíslení pořizovací ceny -účtujeme přírůstek Zboží na skladě na straně MD -zároveň odepíšeme částku na účtu Pořízení zboží na straně Dal Nutno dát pozor na to, zda je účetní jednotka plátcem či neplátcem DPH. neplátce - DPH vstupuje do pořizovací ceny zboží plátce – DPH je třeba zaúčtovat na účet Daň z přidané hodnoty na stranu MD (jako pohledávku za finančním úřadem)

5 Účtování u neplátce DPH Dodavatelé Pořízení zboží Zboží na skladě smluvní cenapříjemka, v pořizovací ceně Účtování u plátce DPH DodavateléPořízení zboží Zboží na skladě cena bez DPHpříjemka Daň z přidané hodnoty daň

6 Účtování o prodeji zboží -na základě faktury vystavené nebo příjmového pokladního dokladu -tržby zachytíme na výnosovém účtu Tržby za zboží na straně Dal -souvztažný účet: Odběratelé, Pokladna na straně MD Opět pozor na to, zda je účetní jednotka plátcem nebo neplátcem DPH. Plátce DPH – účtuje výši daně na účet Daň z přidané hodnoty na stranu Dal (vznik závazku vůči finančnímu úřadu)

7 Účtování u neplátce DPH Odběratelé Tržby za zboží Pokladna fav, PPD v prodejní ceně Účtování u plátce DPH Odběratelé Tržby za zboží Pokladna cena bez daněcena vč. DPH Daň z přidané hodnoty daň

8 Účtování úbytku zboží ze skladu -na základě výdejky, ocenění v pořizovací ceně -účtujeme úbytek zboží na účtu Zboží na skladě a v prodejnách na straně Dal, souvztažný účet je nákladový účet Prodané zboží na MD -porovnáním účtů Prodané zboží a Tržby za zboží vyčíslíme výsledek z prodeje zboží Zboží na skladě Prodané zboží výdejka – úbytek prodaného zboží v pořizovací ceně


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google