Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM 3.2_14_20 Předmět Oděvní materiály Tematický okruhVýběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku. Název materiáluRozbor textilií – bavlněná véba Autor Ing. Ilona Pirichová Datum tvorby 30.4. 2013Ročník KRE 3. Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s postupem při rozboru textilie, s určením lícní a rubní strany, směru osnovy a útku, vazb y, dostavy, materiálovým složením, směrem vlasu, s možnostmi úprav a způsobem použití textilie. Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Rozbor textilií – bavlněná véba Rozborem textilií stanovíme:  název (obchodní název)  líc a rub (líc je upravený s výrazným vzorem, barvou, vazbou)  směr osnovy a útku (osnova je podélná a útek vodorovná soustava nití)  vazbu (plátnová, atlasová, keprová)  dostavu (počet osnovních a útkových nití na 1cm, osnova má zpravidla vyšší dostavu) [1]

3 Rozbor textilií – bavlněná véba Rozborem textilií stanovíme:  směr vlasu (podélný, vodorovný, nahodilý)  materiálové složení (100% nebo směsové vlákno, bavlna, len….)  úpravy (speciální mechanické a chemické)  použití (šatové, oblekové, plášťové textilie) [1]

4 Rozbor textilií - bavlněná véba název textilie – bavlněná véba Obr.1: Bavlněná véba.

5 Rozbor textilií – bavlněná véba  líc a rub textilie (makroskopická zkouška) o líc – upravený vzhled, výrazný vzor i vazba o rub – nevýrazný vzor i vazba [1] Obr.2: Bavlněná véba – líc. Obr.3: Bavlněná véba – rub.

6 Rozbor textilií –bavlněná véba  směr osnovy a útku (makroskopická zkouška) o osnova – podélná soustava nití, jde souběžně s pevným krajem u vzorku látky, jemnější nitě, zpravidla vyšší dostava o útek – vodorovná soustava nití s nižší dostavou [1]

7 Rozbor textilií –bavlněná véba  vazba – plátnová (makroskopická zkouška) o vazba plátnová - oboustranná, ve střídě vazby jsou dvě osnovní a dvě útkové nitě, pevná, jednoduchá, zakresluje se na základě dekompozice (párání) vzorku na vzornicový papír [1] Obr.4: Bavlněná véba - určení vazby. Obr.5: Plátnová vazba.

8 Rozbor textilií –bavlněná véba  dostava (makroskopická zkouška) o vyznačit na vzorku čtvereček 1x1cm, provést částečnou dekompozici (párání) vzorku o spočítat počet osnovních a útkových nití na 1cm svisle pro osnovu a vodorovně pro útek o číselná hodnota dostavy – 29/25 (29 osnovních a 25 útkových nití na 1cm, v praxi se tato hodnota přepočítává na délku 1dm, tedy 290/250, na výrobu byly použity příze o různých jemnostech) Obr.6: Bavlněná véba – určení dostavy.

9 Rozbor textilií –bavlněná véba  směr vlasu – (makroskopická zkouška) o tkanina nemá vlas  materiálové složení – (makroskopická spalovací zkouška – vlákno hoří jasným plamenem, zůstává šedý, lehký popel, mikroskopická zkouška – vlákno se jeví jako stužka se zesílenými okraji) o 100% bavlna – pevnost, hladký omak, savost, tvar si neudrží – velká mačkavost

10 Rozbor textilií –bavlněná véba  úpravy o bělení o potiskování  použití o letní šaty o halenky o zástěry

11 Otázky/úkoly 1.Vyjmenujte charakteristiky, které jsou stanoveny rozborem textilií. 2.Napište, jakou zkouškou se určuje u textilií líc a rub. 3.Popište vlastnosti plátnové vazby. 4.Vyjmenujte možnosti použití bavlněné véby.

12 Správná řešení 1.Vyjmenujte charakteristiky, které jsou stanoveny rozborem textilií. (název textilie, líc a rub, směr osnovy a útku, vazba, dostava, směr vlasu, materiálové složení, úprava, použití) 2. Napište, jakou zkouškou se určuje u textilií líc a rub. (makroskopická zkouška) 3. Popište vlastnosti plátnové vazby. (oboustranná, pevná, jednoduchá vazba, ve střídě vazby jsou 2 osnovní a 2 útkové nitě) 4. Vyjmenujte možnosti použití bavlněné véby. (letní šaty, halenky, zástěry)

13 Použitá literatura [1] BOHANESOVÁ, Bohuslava a Hana KOZLOVSKÁ. Oděvní materiály II. 2.vyd.Praha: Informatorium, 1998. ISBN 80-85427-28-9. Seznam obrázků: Obr.1: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.2: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.3: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.4: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.5: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.6: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google