Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Měření integrovaných obvodů OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-2-025

3  Integrované obvody jsou elektronické součástky, u kterých se aktivní i pasivní elektronické prvky vytváří společně na jedné základní křemíkové destičce. Součástky jsou spolu přímo nebo pomocí povrchových spojů neoddělitelně spojeny a vytváří určitý funkční celek.  Nejvíce rozšířené jsou monolitické integrované obvody, u kterých jsou v základní křemíkové destičce vytvořeny jak aktivní tak i pasivní součástky.

4 Měření integrovaných obvodů  Z hlediska funkce rozlišujeme dvě velké skupiny integrovaných obvodů:  Analogové  Číslicové

5 Měření integrovaných obvodů  Každý integrovaný obvod musíme proměřovat individuálně.  Doporučené aplikační zapojení najdeme v katalogovém listu integrovaného obvodu. Stejně tak tam najdeme i doporučené schéma zapojení pro měření různých parametrů daného konkretního integrovaného obvodu.  Podle toho jaký parametr integrovaného obvodu měříme musíme používat i různé metody měření a různé měřící přístroje.

6 Měření integrovaných obvodů  Platí zásada, že se držíme doporučení výrobce integrovaného obvodu a nesmíme při měření integrovaný obvod přetížit nad jeho dovolené hodnoty.  Během měření nesmí dojít k překročení mezní hodnoty žádného parametru integrovaného obvodu.  Nesmíme tedy překročit žádnou dovolenou hodnotu napětí, proudu, výkonu a musíme dbát i na dostatečný odvod tepla při měření.  Důležité je rovněž dodržovat doporučenou teplotu při měření.

7 Obr. 1 Měření nf výkonového zesilovače MBA 810

8 Měření integrovaných obvodů  Z praktického hlediska můžeme integrované obvody proměřovat v různých etapách vývoje a provozu elektronického zařízení v němž je použito.  Podle toho také používáme různé měřící přístroje a zařízení.  V předvýrobní etapě používají konstruktéři k ověřování funkčnosti laboratorní měřící přístroje.  V procesu výroby se k proměřování jednotlivých funkčních celků stále více používají automatizované měřící systémy, které obsahují potřebný hardware i software.

9 Měření integrovaných obvodů  Stejně tak v době používání elektronického zařízení se k měření integrovaných obvodů v autorizovaných servisních střediscích používají automatizované diagnostické systémy.  Tyto diagnostické systémy obvykle umožňují přeměřit integrovaný obvod přímo v zapojeném obvodu aniž by se musel vyjmout ze zapojeného elektronického obvodu.  Cena těchto systémů je vysoká a proto se používají jen u zařízení, která se vyrábějí ve velkých výrobních sériích.

10 Měření integrovaných obvodů Obr. 2 Měření výkonového zisku analogového IO MA 3006

11 Měření integrovaných obvodů Obr. 3 Měření výstupního zkratového proudu číslicového IO MH 7400

12 Měření integrovaných obvodů Obr. 4 Měření dynamických hodnot číslicového IO MH 7400

13  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

14 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google