Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POLITOLOGIE TEST 14 6.3.2014. 1. Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POLITOLOGIE TEST 14 6.3.2014. 1. Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování."— Transkript prezentace:

1 POLITOLOGIE TEST

2 1. Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování vlád

3 2. Kdo definoval volby jako „určující složení zákonné moci“ ? A.R. Dahl B.G. Roberts C.J. Mill D.K. Popper

4 3. Pluralismus …. A.V užším významu se týká i ekonomie B.Se netýká politických stran C.Je víra v rozmanitost politického spektra D.Byl definován R.Dahlem

5 4. Pluralitní demokracie je jiným označením pro ? A.Sociální demokracii B.Neoliberální demokracii C.Přímou demokracii D.Liberální demokracii

6 5. Zastupitelská demokracie…. A.Se liší od autokracie B.Je synonymem pro referendum C.Není reprezentativní D.Funguje pouze v zemích střední Evropy

7 6. Autokracie je ? A.Vláda v nedemokratických režimech B.Vláda úzké skupiny lidí C.Přímá vláda D.Zastupitelská vláda

8 7. Politický řád je označení pro ? A.Meritokracii B.Polyarchii C.Autokracii D.Plebiscit

9 8. Všechny demokratické volby…. A.Nejsou tajné B.Jsou přímé C.Jsou rovné D.Nejsou všeobecné

10 9. Kdy poprvé získaly volební právo ženy ? A.1896 B.1899 C.1903 D.1905

11 10. Kdy poprvé získaly ženy volební právo v Československu ? A.1948 B.1940 C.1930 D.1920

12 11. Pojem „kooptace“ znamená ? A.Doplňování volbou B.Doplňování jmenováním C.Doplňování na základě zákona D.Doplňování pro potřebu hlasování

13 12. „Bikamerismus“ je označení pro ? A.Dvoukomorový Ústavní soud B.Dvoukomorový parlament C.Dvě kola volby prezidenta D.Dvě kola volby senátorů

14 13. Aktivní volební právo je v ČR ? A.Pro všechny obyvatele starší 25 let B.Pro všechny obyvatele starší 21 let C.Pro všechny obyvatele starší 18 let D.Pro všechny obyvatele starší 15 let

15 14. Volební období Poslanecké sněmovny PČR je ? A.7 let B.6 let C.5 let D.4 roky

16 15. Kolik mandátů má Senát PČR ? A.81 B.83 C.85 D.87

17 16. Jaký volební systém se používá pro volby do krajských zastupitelstev ? A.Většinový se zvláštní klauzulí B.Poměrný se zvláštní klauzulí C.Smíšený D.Ani jeden z uvedených

18 17. Většinový volební systém… A.Se dnes téměř nepoužívá B.používá se pro volbu poslanců PČR C.Je používán pro volbu Prezidenta ČR D.Je nejpoužívanějším volebním systémem v ČR

19 18. Volební právo pasivní pro volby do Evropského parlamentu ? A.Je po dosažení věku 18 let B.Je po dosažení věku 21 let C.Je po dosažení věku 25 let D.Je po dosažení věku 40 let

20 19. Senát PČR byl založen v roce ? A.1990 B.1992 C.1994 D.1996

21 20. První volby v ČR do krajských zastupitelstev se konaly ? A.2000 B.2001 C.2002 D.2004

22 VÝSLEDKY 1C, 2B, 3C, 4D, 5A, 6B, 7B, 8C, 9A, 10D, 11A, 12B, 13C, 14D, 15A, 16D, 17C, 18B, 19D, 20A


Stáhnout ppt "POLITOLOGIE TEST 14 6.3.2014. 1. Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování."

Podobné prezentace


Reklamy Google