Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje."— Transkript prezentace:

1 Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje ( °C) a rozzáří se, žárovka svítí.

2 Zářivka Skleněná trubice se dvěma elektrodami, v níž je plyn (rtuťové páry a argon) Povrch trubice je pokryt luminoforem, což je látka, která pohlcuje ultrafialové záření a propouští pouze viditelné světlo pro člověka, zářivka svítí. Ultrafialové záření vzniká doutnavým výbojem mezi dvěma elektrodami. Doutnavý výboj je způsoben zrychleným pohybem elektronů v el. poli a vracením se atomů do normálního stavu.

3

4 Rozdíly Žárovka Zářivka
Účinnost přeměněné energie na světlo je velice malá. Zářivka Účinnost přeměněné energie na světlo je mnohonásobně větší než u žárovky (až 10x). Dalším světelným zdrojem jsou LED světla, které mají ještě větší účinnost přeměny na světlo než zářivky a tím nižší spotřebu elektrické energie.


Stáhnout ppt "Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje."

Podobné prezentace


Reklamy Google