Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
ZDRAVOVĚDA ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17 Mgr. Andrea Ptáčková

2 Anotace Materiál se zabývá problematikou plánování rodičovství; podrobně rozebírá předpoklady k rodičovství i důsledky neplánovaného těhotenství. Musí být doplněn výkladem. Autor Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Rodičovství, propopulační opatření, interrupce Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinovaná Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí materiálů pro výuku předmětu Základy zdravotní výchovy ve 2. ročníku

3 ÚVOD… PLÁNOVÁNÍ RODIČOVSTVÍ
Počet dětí i doba jejich narození je svobodnou volbou každého člověka… PLÁNOVÁNÍ RODIČOVSTVÍ Existuje mnoho důvodů a postojů, které nás v plánování a načasování narození dítěte ovlivňují.

4 ÚVOD… 1

5 PŘEDPOKLADY PRO PLÁNOVÁNÍ RODIČOVSTVÍ
1.Odpovědný přístup k sexuálnímu životu výchova v této oblasti od dětství systematická osvěta o vztahu muže a ženy negativní důsledky promiskuity (vzhledem ke zvyš. počtu HIV+ i jiných chorob) propagace věrnosti partnerů 2. Tělesné zdraví obou rodičů cukrovka onemocnění srdce genetická onemocnění duševní choroby apod.

6 PŘEDPOKLADY PRO PLÁNOVÁNÍ RODIČOVSTVÍ
3. Sociální podmínky bydlení zaměstnanost x nezaměstnanost vzdělání soc. zralost rodičů (mladiství rodiče…) 4. Jiné důvody a postoje: kulturní náboženské politické (tzv. propopulační opatření – MD, mateřský příspěvek, rodinné přídavky…)

7 DŮSLEDKY „NEPLÁNOVANÉHO“ RODIČOVSTVÍ
Nepříznivý dopad na zdraví ženy (časné těhotenství, opakovaná těhotenství brzy po sobě…) Negativní dopad na ekonomickou situaci rodiny → stres Vyšší riziko komplikací u novorozenců Riziko nedostatečné rodičovské péče (z důvodu nezralosti páru nezájmu apod.)

8 PLÁNOVÁNÍ RODIČOVSTVÍ
POZITIVNÍ NEGATIVNÍ = snaha partnerů zplodit dítě Ne vždy je to možné, párů s problémem otěhotnět přibývá CENTRA REPRODUKČNÍ MEDICÍNY = jedná se o opatření k zabránění těhotenství antikoncepce (má preventivní charakter)

9 POZOR! INTERRUPCE nemůže být řazena mezi metody plánování rodičovství
= umělé přerušení těhotenství nemůže být řazena mezi metody plánování rodičovství nemá preventivní charakter!! má nepříznivý vliv na budoucí těhotenství může poznamenat zdraví ženy na celý život znamená selhání plánování rodičovství!

10 ÚKOL č. 1 „Představy o rodičovství“
Která z níže uvedených slov nejpřesněji vystihuje vaši představu o rodičovství? Pozn. Každý pracuje nejdříve sám, poté v menších skupinách diskutují o tématu.

11 Odpovědnost… Trvalost… Otroctví… Nezvratné… Naplnění… Područí… Svoboda… Útisk… Zneužívání… Úzkost… Soulad… Vedení… Podvolení se… Stabilita rodiny… Dominance… Opora v budoucnosti… Povinnost… Partnerství…

12 ZÁVĚREM… 2

13 ZDROJE OBRÁZKŮ: Baby teeth in human infant.jpg [online] [cit ]. Dostupné z: DILMEN, Nevit. Newborn feet 1902.jpg [online] [cit ]. Dostupné z:

14 ZDROJE: KUDELA, Milan. Základy gynekologie a porodnictví. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, ISBN LEMON 4: Učební materiál pro sestry a porodní asistentky. Brno: IDVPZ v Brně, ISBN TRČA, Stanislav. Plánované rodičovství: nejlepší cesta k narození zdravého dítěte. Praha: Grada, 2009, 156 s. Pro rodiče. ISBN


Stáhnout ppt "ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17"

Podobné prezentace


Reklamy Google