Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PHP Souhrnné cvičení 2 - 17 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PHP Souhrnné cvičení 2 - 17 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 PHP Souhrnné cvičení 2 - 17 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz

2 AnotaceMateriál poskytuje žákům sadu příkladů na tvorbu a zpracování formuláře v PHP. Musí být doplněn výkladem. AutorMgr. Josef Nožička (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup26–41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slovaFormulář, skript Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí IKT.

3 Příklad 1 Vytvořte jednoduchý formulář dle níže uvedeného vzhledu a poté napište PHP skript, který provede jeho zpracování.

4 Řešení – vzhled formuláře Dějepisný test jméno: příjmení: Kdy byla objevena Amerika? 1492 1592 1789 Vysvětlení: Vzhled formuláře je záležitostí HTML, každý prvek formuláře musí být jednoznačně pojmenovaný, u tagu FORM je kromě použité odesílací metody uveden i název skriptu, který provede zpracování formuláře.

5 Řešení – zpracování formuláře <?php echo $_REQUEST["jmeno"]." ". $_REQUEST["prijmeni"]; if ($_REQUEST["odpoved"] == 1492) echo " odpověděl správně"; else echo " odpověděl špatně"; ?> Vysvětlení: V proměnné $odpoved je uložena hodnota, která odpovídá value hodnotě, uvedené v HTML kódu u vybraného radia (což je v případě správné odpovědi 1492). Do souboru test_historie.php stačí napsat následující řádky: (na obrazovku se vypíše ve formuláři uvedené jméno a příjmení a informace o tom, zda dotyčný odpověděl na otázku správně či špatně).

6 Řešení – varianta 2 <?php if ($_REQUEST["ok"]) { echo $_REQUEST["jmeno"]." ". $_REQUEST["prijmeni"]; if ($_REQUEST["odpoved"] == 1492) echo " odpověděl spr á vně"; else echo " odpověděl š patně"; } else { HTML k ó d pro vytvořen í formul á ře... } ?> PHP příkazy, které provedou zpracování formuláře, je rovněž možno zapsat do stejného souboru, v kterém je HTML kód pro vytvoření formuláře. V tomto případě je však třeba zdrojový kód PHP rozšířit následujícím způsobem:

7 Příklad 2 Vytvořte formulář dle níže uvedeného vzhledu a poté napište PHP skript, který jej zpracuje – na obrazovku provede kontrolní výpis zadaných údajů.

8 Řešení – vzhled formuláře Přihláška - letní škola informatiky Jméno: Příjmení: Adresa: Email: Kurzy, které bych chtěl v rámci letní školy zájem navštěvovat: (pokračování na další straně)

9 Vzhled formuláře - pokračování Programování v C# Programování v Delphi Tvorba stránek v PHP Počítačová grafika Počítačové sítě Platba kurzu: hotově převodem na účet

10 Řešení – zpracování formuláře <?php echo "Jméno:".$_REQUEST["jmeno"]." "; echo "Příjmení:".$_REQUEST["prijmeni"]." "; echo "Adresa:".$_REQUEST["adresa"]." "; echo "Email:".$_REQUEST["email"]." "; echo "Vybrané kurzy: "; $pom=$_REQUEST["kurzy"]; for ($i=0;$i<=4;$i++) { if ($pom[$i]) echo "$pom[$i] "; } if ($_REQUEST["platba"]==1) echo " Platba: hotově "; else echo " Platba: převodem na účet "; ?> Do souboru, který provede zpracování formuláře, se zapíší následující příkazy:

11 Zdroje BRÁZA, Jiří. PHP 5: začínáme programovat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005, 244 s. ISBN 80-247-1146-X.


Stáhnout ppt "PHP Souhrnné cvičení 2 - 17 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google