Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.34 Kapitoly finančního plánu Vytvořeno:25. 09. 2013 Ověřeno: 26. 09. 2013 Třída: 4.OV

2 Finanční plánování Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomická cvičení Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:odbyt, tržby, výsledky hospodaření, finanční zdroje Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Finanční plánování v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Kapitoly finančního plánu Odbyt a tržby Základním východiskem pro plánování je průzkum trhu. Používají se odhady, které vyjadřují horní (optimistickou) a dolní (pesimistickou) možnost očekávaných příjmů z prodeje.

4 Výsledky hospodaření - promítají se do tří významných výkazů: ● výkaz zisku a ztráty ● výkaz peněžních příjmů a výdajů ● rozvaha

5 Požadavky na majetek - finanční požadavek na pořízení dlouhodobého majetku včetně jeho technického zhodnocení a rozvoje podniku - výdaje na inovace výrobků - ekologické výdaje

6 Ekonomické předpoklady - vliv technického pokroku - sociální politika - úroveň tržního hospodářství - státní daňová a úvěrová politika

7 Potřeba finančních zdrojů - kolik máme vlastního kapitálu - jaká je potřeba kapitálu - kolik kapitálu musí být udržováno v pohotovosti - kolik cizího kapitálu můžeme získat

8 Opakování 1. Do jakých kapitol je členěn finanční plán? 2. Jak stanovujeme plánování odbytu a tržeb? 3. Do kterých výkazů se promítají výsledky hospodaření podniku? 4. Jaké máme požadavky na majetek? 5. Jaké ekonomické předpoklady ovlivňují finanční plán?

9 Odpovědi na otázky 1.Odbyt a tržby, výsledky hospodaření, požadavky na majetek, potřebu finančních zdrojů a ekonomické předpoklady. 2.Stanovujeme optimistickou a pesimistickou variantu. 3.Do výkazu zisku a ztráty, výkazu peněžních příjmů a výdajů a rozvahy. 4.Na pořízení a technické zhodnocení dlouhodobého majetku, pro rozvoj podniku, pro inovaci výrobku a na ekologické výdaje. 5.Finanční plán ovlivňuje technický pokrok, sociální okolí, stav hospodářství, státní daňová a úvěrová politika.

10 Použité zdroje Mlčoch,J. Financování podniku pro obchodní akademie. Nakladatelství Fortuna, 1994 ISBN 80-7168-184-9. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google