Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie Seidlerová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne: 21. 11. 2011 CZ.1.07/1.4.00/21.2791VY_32_INOVACE_634_F8

2 Cílem prezentace je seznámení s možností měření tepla zařízením kalorimetr. Popis kalorimetru. Anotace:

3

4 TEPLO Teplo je rovno energii, kterou odevzdá nebo příjme těleso při tepelné výměně. Pro teplo jako fyzikální veličinu užíváme značku Q. Teplo měříme stejně jako energii v joulech.

5  Značka : Q  Jednotka : J (joule)  Vztah : Q = c. m. (t - t o ) - teplo přijaté Q = c. m. (t o - t) - teplo odevzdané m…..hmotnost tělesa t…...konečná teplota t o …počáteční teplota c…... měrná tepelná kapacita

6 Teplo nelze změřit žádným přístrojem. Teplo určujeme použitím vztahu: Q = c. m. (t - t o ) - teplo přijaté Q = c. m. (t o - t) - teplo odevzdané Abychom mohli určit teplo, musíme změřit hmotnost m, zvýšení či snížení teploty (t - t o ), (t o - t). Měrnou tepelnou kapacitu c látky vyhledáme v Tabulkách.

7 Při pokusném určení tepla přijatého, nebo odevzdaného tepelnou výměnou používáme kalorimetr.

8 -

9

10 KALORIMETR Skládá se ze dvou nádobek do sebe vložených. Nádobky jsou z tenkého ocelového plechu. Mezi stěnami nádobek je vzduch, který izoluje vnitřní nádobku od vnější. Každá z nádobek se přikrývá víčkem, ve kterém jsou otvory pro teploměr a míchadlo.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie."

Podobné prezentace


Reklamy Google