Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fantasy literatura pro děti a mládež

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fantasy literatura pro děti a mládež"— Transkript prezentace:

1 Fantasy literatura pro děti a mládež
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Fantasy literatura pro děti a mládež Iveta Ficnerová

2 Harry Potter a kámen mudrců +9
Obsah: Kniha nás zavede do neobyčejného světa plného čar a kouzel společně s hlavním hrdinou Harrym a jeho dvěma nejlepšími kamarády, Ronem a Hermionou. Společně studují v Bradavicích, zažívají dobrodružství a především řeší záhadu kamene mudrců. Podaří se jim kámen uchránit před zlým Voldemortem? (1)

3 Joanne K. Rowling Joanne Rowlingová, resp. J. K. Rowlingová, je britská spisovatelka, známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Tato knižní série znamenala pro Rowlingovou celosvětový úspěch včetně řady ocenění. (a) (2)

4 Ukázka „Na prahu teď stál jakýsi obr. Tvář mu skoro úplně zakrývala dlouhá, ježatá hříva a divoké, štětinaté vousy, pod vším tím porostem se však daly rozeznat jeho oči, lesklé jako dva švábi. Několika kroky došel k pohovce, kde seděl Dudley strnulý strachy. „Uhni, ty bouchoři,“ vyzval ho příchozí. Dudley zapištěl a utíkal se schovat za svou matku, která se zděšeně krčila za zády strýce Vernona. „A tu ho máme, Harryho!“ řekl obr.“ (Rowlingová, 2003, s. 48)

5 Artemis Fowl Operace arktida +9
Obsah: Druhý díl o malém geniálním chlapci, který odhalí skřítčí svět ukrytý pod povrchem naší země, nás zavede až do mrazivých končin Arktidy, kde se snaží s pomocí svých nových přátel, zachránit svého otce ze spárů mafie. Podaří se mu přesvědčit skřítky, aby mu pomohli výměnou za pomoc se vzpourou skřetů? V této nesourodé partě začíná vznikat přátelství, které nezná hranic… ( 3 )

6 Eoin Colfer Narodil se ve Wexfordu na jižním pobřeží Irska v roce Zde vyrůstal se svými čtyřmi bratry, otcem a matkou. Poprvé začal psát příběhy již na základní škole. Příběhy o Vikinzích později vyprávěl všem svým kamarádům. Náměty pro své příběhy čerpal z toho, co se naučil na hodinách dějepisu. (b) (4)

7 Ukázka „Butler se hnal chodbou k ředitelně za ostatními. Přes křišťálové sklo na dveřích viděl, v jaké je Artemis situaci. Ačkoliv ho střežil jako ostříž, povedlo se panu Artemisovi padnout do smrtelného nebezpečí. A jak má osobní strážce plnit svou povinnost, když se jeho svěřenec s nadšením vrhá do každé jámy lvové?“ „Butler byl tak rozběhnutý, že se zastavil až uprostřed ředitelny. Myrta a Břízný mu byli v patách, jen cestou popadli každy po Čumáku, který sebrali bezevědomým skřetům. Vavřín reagoval rychle – vyzvedl Artemise do vzduchu. „Nikdo ani hnout, jinak toho Blátivého zabiju!“ (Colfer, 2002, s )

8 Včice a dívka Obsah: Příběh odehrávající se v bájné zemi jménem Gaelie nám dává na jedné straně poznat opuštěnou a chudou dívku Aleu a na druhé, bílou vlčici Imalu, zavrženou vlastní smečkou. Obě hrdinky řeší své vlastní problémy, unikají smrti a ač o sobě nic nevědí, jejich cesty se nezadržitelně přibližují… (5)

9 Henri Loevenbruck Henri Lœvenbruck se narodil 1972 v Paříži, je úspěšný francouzský autor románů a filmových scénářů, jeho trilogie Moira patří v žánru fantasy k nejprodávanějším titulům na francouzském trhu. Dnes se věnuje už pouze psaní knih. (c) (6)

10 Ukázka „Alea vykřikla hrůzou. Pod pískem se vynořila ruka. Dívka se vymrštila dozadu a s ječením odlezla několik metrů nazpátek. Kvůli překvapení dokonce zapomněla na křeče v břiše. Když konečně znehybněla, domnívajíc se bezpochyby, že je již z dosahu nebezpečí, uvědomila si, co právě objevila. Ona, která doufala, že najde poklad! Nebylo to nic jiného než mrtvola, kterou zřejmě pohřbila písečná bouře.“ (Loevenbruck, 2004, s )

11 Sabriel Obsah: Sabriel, hrdinka, která se vydá zachránit svého otce do Starého království, v němž mrtví nezůstávají mrtvými. Procházet branami smrti jí pomáhají otcovy zvony. Podaří se jí a jejím dvěma spolupoutníkům dojít až na konec cesty a vrátit se živí? (7)

12 Garth Nix Garth Nix se narodil v australském Melbourne. V dětství se jeho domovem stalo město Canberra. Roku 1987 se přestěhoval do Sydney a dodnes tu žije se svou ženou Anne a svými syny Thomasem a Edwardem. Poté, co pracoval jako publicista, knižní redaktor nebo literární agent mnoha firem se v roce 2002 stává spisovatelem z povolání. Jeho knihy leží na pultech knihkupectví celého světa, jsou přeloženy do více jak 28 jazyků. Mezi jeho díla patří populární knižní série Staré království, Klíče ke království či Sedmá věž. (d) (8)

13 Ukázka „Než na něho narazila, Sabriel vůbec netušila, jak daleko si zašla. Stejný nutkavý pocit ji přiměl, aby se zastavila, aby nahlédla přímo do vodopádu, a tam byl. Abhorsen. Její otec. Jakýmsi způsobem uvězněný přímo v bráně, takže mu nad proudící vodou vykukovala jen hlava.“ (Nix, 2004, s )

14 Eragon Obsah: Drak a jezdec patřili odjakživa k sobě, ale doby se změnily. Je Eragon, vesnický chlapec, schopen převzít odkaz dračích jezdců a naplnit tak se Safirou, svou dračicí, jejich osudy? Stačí jen mávnout křídly… (9)

15 Christopher Paolini Christopher Paolini je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia. Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou, kočkou a kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda. (e) (10)

16 Ukázka „Eragon sevřel nůž ještě pevněji a nehnutě stvoření pozoroval. Brzy bylo venku z kamenné skořápky. Na okamžik zůstalo stát, pak se zatřepotalo v měsíčním světle. Eragon se vyděsil. To, co před ním stálo a oblizovalo si lepkavou blánu, byl maličký drak.“ (Paolini, 2004, s. 47)

17 Použité obrázky 1)Harry Potter a kámen mudrců. [online]. Albatros media a.s [cit ]. Dostupný z www: /large/ fb4d59e89701af73bef07ca8.jpg 2) Joanne Rowling. [online]. Osobnosti.cz [cit ]. Dostupný z www: rowling/joanne-rowling.jpg 3) Operace Arktida. [online]. LEGIE – databáze knih Fantasy a sci-fi [cit ]. Dostupný z www: operace-arktida/vydani#zalozky

18 4) Eoin Colfer. [online]. Eltemplodelasmilpuertas. com. 2014. [cit. 26
4) Eoin Colfer. [online]. Eltemplodelasmilpuertas.com [cit ]. Dostupný z www: colfer/167/ 5) Vlčice a dívka. [online]. LEGIE – databáze knih Fantasy a sci-fi [cit ]. Dostupný z www: 6) Henri Loevenbruck. [online].Babelio.com [cit ]. Dostupný z www: Loevenbruck/4347/photos 7) Sabriel. [online]. Databáze knih.cz [cit ]. Dostupný z www: l-2337.jpg 8) Garth Nix. [online]. Databáze knih.cz [cit ]. Dostupný z www:

19 8) Garth Nix. [online]. Databáze knih. cz 2014 ]cit. 26. 10. 2014]
8) Garth Nix. [online]. Databáze knih.cz 2014 ]cit ]. Dostupný z www: nix.jpg 9) Eragon. [online]. Databáze knih.cz [cit ]. Dostupný z www: jezdcu-eragon-1108 10) Christopher Paolini plánuje návrat do fantastického světa. [online]. knihcentrum-revue.cz [cit ]. Dostupný z www: revue.cz/Files/Paolini2011ElenaSeibert-1.jpg

20 Použitá Literatura ROWLING, J. Harry Potter a kámen mudrců. Praha: Albatros, 2003, 288 s. ISBN a) Joanne Rowling. [online]. Osobnosti.cz [cit ]. Dostupný z www: COLFER, E. Artemis Fowl - Operace Arktida. Praha: Albatros, 2002, 238 s. ISBN b) Eoin Colfer. [online]. Osobnosti.cz [cit ]. Dostupný z www: LOEVENBRUCK, H. Vlčice a dívka. Praha: Albatros, 2004, 341 s. ISBN

21 c) Henri Loevenbruck. [online]. Databáze knih. cz. 2014. [cit. 26. 10
c) Henri Loevenbruck. [online]. Databáze knih.cz [cit ]. Dostupný z www: loevenbruck-5884 NIX, G. Sabriel. Hradec Králové: Triton, 2004, 336 s. ISBN d) Garth Nix. [online]. Databáze knih.cz 2014 ]cit ]. Dostupný z www: PAOLINI, Ch. Eragon. Praha: Fragment, 2004, 489 s. ISBN e) Christopher Paolini. [online]. Databáze knih.cz ]cit ]. Dostupný z www: paolini-280


Stáhnout ppt "Fantasy literatura pro děti a mládež"

Podobné prezentace


Reklamy Google