Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden 2013 Ročník/věková kategorie 4. ročník Vyučovací předmět/klíčová slova Český jazyk a literatura Anotace Materiál poskytuje základní informace o životě a díle spisovatele V. Nabokova. V závěru prezentace je vložena strana úkolů typu pravda/lež.

2 Portréty literárních osobností světové literatury

3 Vladimir Nabokov *1899 -  1977

4 Ruský a později americký prozaik, překladatel. Jeho odkaz patří jak písemnictví ruskému, tak americkému. Napsal celé své dílo v exilu. Jeho knihám vévodí vyprávěčská suverenita (přezíral psychoanalýzu). Zříká se tradičního pojetí příběhu a postavy, je mistrem parodie a mystifikace. Psal romány, autobiografie, povídky, divadelní hry a literární studie.

5 Základní životopisné údaje: Pocházel z dobře situované šlechtické rodiny (Petrohrad). Roku 1919 odchází Nabokova rodina do exilu, studia v Cambridgi, poté v Berlíně. Usadí se v USA (1940) Nabokov je expertem na hmyz, přednáší na univerzitě.

6 Roku 1960 se odstěhoval do Švýcarska, kde prožil posledních 17 let života. Rád jezdíval do Prahy, ve svým pamětech vzpomíná, jak si ve Stromovce hrával se synem.

7 Nabokovovo dílo: Román, který je považován za jedno z nejkontroverznějších děl literatury 20. století. Příběh dvanáctileté nymfičky (slovo, které Nabokov vymyslel) a jejího o více než třicet let staršího pěstouna a milence v jedné osobě. Lolita (1955)

8 Popisuje příběh Humberta, který si sexuálně zahrává s dvanáctiletou dívkou Lolitou. Tento román je plný vášně, ohromuje nás neoblomná logika, která strhuje hrdinu dál a dál – každá nová situace je nevyhnutelným krokem, jímž se naplňuje osud. Humbert skutečně cítí k Lolitě hlubokou lásku a něhu, ale tato láska není sdílena – místo toho je v dívce vyvolán pocit bezmocnosti. Humbert si uvědomuje, že v dívence cosi nenapravitelně zničil, že jí ublížil svou morální neúctou.

9 Dávali jste pozor?  Nabokov pocházel z bohaté rodiny. Psal převážně rusky. Jeho dílo je plné psychoanalýzy. Nikdy nenavštívil Prahu. Jeho nejznámějším dílem je autobiografie Nezvratný důkaz    

10 Zdroje: 1.Prokop, V. Přehled světové literatury 20. století pro výuku literatury na SŠ. Sokolov: OK Soft, 2001. 2.Vladimir Nabokov. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit. 2013-12-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Nabokov http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Nabokov 3. File: Vladimir Nabokov.jpg – Wikipedia. In: Wikipedia: The Free Encyklopedia[online]. ©2001- [cit. 2013-12-14]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Nabokov http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Nabokov

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden."

Podobné prezentace


Reklamy Google