Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odvozování je to způsob tvoření slov, kdy ke slovotvornému základu přidáváme předpony a přípony, příp. jen koncovku. - v českém jazyce je odvozování nejčastějším.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odvozování je to způsob tvoření slov, kdy ke slovotvornému základu přidáváme předpony a přípony, příp. jen koncovku. - v českém jazyce je odvozování nejčastějším."— Transkript prezentace:

1 V českém jazyce se nová slova tvoří těmito způsoby: - odvozováním - skládáním - zkracováním

2 Odvozování je to způsob tvoření slov, kdy ke slovotvornému základu přidáváme předpony a přípony, příp. jen koncovku. - v českém jazyce je odvozování nejčastějším způsobem tvoření slov. Slovotvorný základ – je to část slova, kterou mají společnou slovo základové a slovo odvozené. Slovotvorné prostředky - jsou to předpony a přípony. Připojují se k slovotvornému základu a díky nim vzniká nové slovo.

3 Typy odvozování A) základové slovo + přípona = odvozené slovo
dát + va = dávat B) předpona + základové slovo = odvozené slovo vy + malovat = vymalovat C) základové slovo + koncovka = odvozené slovo opravit + a = oprava D) předpona + základové slovo + přípona = odvozené slovo ná čelo ník = náčelník E) předpona + základové slovo + koncovka = odvozené slovo ob oči í = obočí

4 Poznámka: Při odvozování slov může dojít ke změnám hlásek ve slovotvorném základu: - krácení nebo dloužení samohlásek (slíbit – slib, hrad – hrádek) - střídání samohlásek (stůl – stolek, dělat – dílo, probíhat – průběh) - vznik nebo zánik samohlásky (zamknout – zamykat, pes – psí) - změny souhlásek (krk – krček, parohy – parůžky, spěch – spěšně)


Stáhnout ppt "Odvozování je to způsob tvoření slov, kdy ke slovotvornému základu přidáváme předpony a přípony, příp. jen koncovku. - v českém jazyce je odvozování nejčastějším."

Podobné prezentace


Reklamy Google