Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ze starých pověstí 4. ročník

2 Nejstarší minulost v pověstech Období o kterém nemáme žádné písemné zprávy, lákalo k vymýšlení příběhu o činech našich předků. Vznikaly tak pověsti, které se mezi lidmi šířily nejprve ústním podáním, později je do písemné podoby zaznamenávali kronikáři. Pověsti jsou napínavé a zajímavé, ale neskutečné příběhy z minulosti. Povězme si tedy o samém počátku našich dějin, o příchodu předků do vlasti a o některých následujících událostech, jak o tom vyprávějí staré pověsti.

3 Slovanské předky přivedl do země vojvoda, praotec Čech. Čech vystoupil na horu Říp, a prohlásil, že to je ta země, kterou hledali. Byla nazvána Čechy.

4 Když praotec Čech zemřel, zvolili si za nového vládce vojvodu Kroka. Sídlil na Vyšehradě, který dal postavit. Měl tři dcery – Kazi, Tetu a Libuši.

5 Po smrti Kroka si vladykové zvolili za svou kněžnu Libuši, která sice byla nejmladší, ale byla také nejmoudřejší a nejkrásnější. Podle pověsti uměla věštit budoucnost. (předpověděla vybudování Prahy) „Vidím město veliké, jehož sláva hvězd se dotýká.“

6 Libuše na knížecím stolci rozsuzovala spory vladyků. Někteří vladykové však nebyli spokojeni, že jim vládne žena, protože nesouhlasili s jejím rozhodnutím. (Chrudoš - „Běda mužům, kterým žena vládne“). Libuše se rozhodla, že se provdá.

7 Libuše vyslala posly, které vedl její kůň, do vsi Stadice, kde s párem volů oral na poli muž jménem Přemysl. Přemysl se posléze stal manželem Libuše. Od něj se odvozuje původ knížat z rodu Přemyslovců.

8 Dívčí válka. Po smrti Libuše se ženám nelíbilo, že jim zůstalo místo jen „u plotny“ a tak se vzbouřily a vymyslely lest. Kníže Ctirad při honu na jelena našel v lese připoutanou krásnou Šárku a uvěřil jí, že byla dívkami spoutána. Ženy pod vedením Vlasty ho pak přepadly, zajaly a umučily. Nepřežil ani jeden muž z jeho družiny. Muži se nakonec vzchopili a ženy porazili. Mnohé padly a ostatní se vrátily zpět do svých domovů.

9 Český kníže Oldřich se velmi rád oddával lovu. Jednou, když se vracel z lovu, spatřil nedaleko vesnice u potoka sličnou dívku, která zde prala prádlo. Zadíval se do její tváře a zeptal se jí, kdo je. „ Jsem Božena, dcera sedláka Křesiny.“odpověděla dívka. Po návratu na Pražský hrad, svolal rádce a poprosil o svolení vzít si za manželku prostou dívku ze selského rodu. Kmeti se dlouze radili, ale nakonec svolili. Tak se krásná Božena stala ženou Oldřicha.

10 Břetislav, syn Oldřich a Boženy, byl proslulý svou statečností. Jednou se dozvěděl, že v klášteře v Německu žije překrásná dívka, jménem Jitka. Pod záminkou, že vezou poselství německému císaři se do kláštera vloudil se svojí družinou a přenocovali zde. Druhý den, když šly schovanky ráno do kostela na bohoslužbu, vstoupil Břetislav do kláštera a Jitku unesl. Jitka se stala Břetislavovou manželkou.

11 Horymír, vladyka z Neumětel, byl dobrý hospodář a vadilo mu, že lidé opouští svá pole a odcházejí pracovat do dolů. Prosil Křesomysla o pomoc, ale kníže jeho žádosti nevyhověl. Horymír jedné tmavé noci doly zasypal. Byl zajat a odsouzen k smrti. Poslední Horymírovo přání bylo vsednout na svého koně. Křesomysl povolil. Horymír třikrát objel vyšehradské nádvoří, a když jel naposledy Šemík se náhle vzepjal a jedním skokem přeletěl hradby, spadl do Vltavy, přeplaval ji a uháněl k domovu. Křesomysl udělil Horymírovi za tento hrdinský čin milost. Šemík si však skokem velmi ublížil a brzy zahynul.

12 Staré pověsti povzbuzovaly ducha českého národa v době, kdy mu hrozil zánik. Hovořily o hrdinských činech našich předků a rozvíjely jeho kulturní vyspělost.

13 Ze starých pověstí českých - vlastivěda 4. ročník ZŠ Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. PowerPoint Vlastivěda – M. Bloudková a kol. – SPN Vlastivěda – I. Stříbrná – Nová škola Vlastivěda – M. Hronek – Prodos Obrazy ze starších českých dějin – J.Harna a kol. - Alter Windows XP Professional Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (www.zsrozmital.cz)


Stáhnout ppt "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google