Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,"— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test, Předmět: hudební výchova Ročník: 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Alena Macošková Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: duben 2014

2 Metodický list Test je určen pro 4. ročník šestiletého studia a 2. ročník čtyřletého studia. Prezentace prověří znalosti o virtuosech období romantismu, nabyté v předchozích hodinách. Žák se dokáže orientovat v jejich životě a díle. Test je zaměřen převážně na Fryderyka Chopina. Na základě společenských a kulturních kontextů dokáže žák charakterizovat období romantismu, popsat podmínky a okolnosti, ve kterých virtuosové romantismu působili. Klíčová slova: Virtuos, virtuozita; Liszt, Paganini, Chopin; Romantismus.

3 1. Co znamená pojem virtuozita? a) umění technicky dokonale ovládat hru na hudební nástroj; b) umění improvizace na hudební nástroj; c) skladatelské umění;

4 2. Ke klavírním virtuosům 19. století nepatří: a) F. Chopin; b) F. Liszt; c) N. Paganini;

5 3. K houslovým virtuosům 19. století patří: a) P. Šporcl; b) J. Suk; c) N. Paganini;

6 4. Fryderyk Chopin byl významný klavírní virtuos, narodil se: a) ve Varšavě; b) v Želazowe Woli; c) v Paříži;

7 5. Klavírní hru studoval: a) u Vojtěcha Živného; b) u Bedřicha Smetany; c) u Franze Liszta;

8 6. Od roku 1831 žil trvale: a) v Paříži; b) ve Vídni; c) ve Varšavě;

9 7. Jeho životní láskou byla: a) spisovatelka George Sandová; b) spisovatelka Jane Austenová; c) klavíristka Klára Schumannová;

10 8. Chopin onemocněl: a) tuberkulózou; b) cholerou; c) morem;

11 9. Chopin je pohřben: a) ve Varšavě; b) v Paříži; c) v Želazowe Woli;

12 10. Jeho srdce je pohřbeno: a) v Paříži na hřbitově Pere Lachaise; b) ve Varšavě v pilíři chrámu Svatého Kříže; c) v Paříži v Église de la Madelaine;

13 11. Jeho dílo je ovlivněno: a) francouzskou lidovou melodikou; b) polskou lidovou melodikou; c) českou lidovou melodikou;

14 12. Chopin skládal: a) mazurky, polonézy, valčíky, etudy; b) mazurky, etudy, opery, polonézy; c) mazurky, etudy, oratoria, valčíky;

15 13. Chopin složil pro klavír: a) Revoluční etudu; b) Pařížskou etudu; c) Polskou etudu;

16 14. Jak se jmenuje jeho známý klavírní valčík? a) Minutový; b) Květinový; c) Pařížský;

17 Test – řešení: 1. a 2. c 3. c 4. b 5. a 6. a 7. a 8. a 9. b 10. b 11. b 12. a 13. a 14. a

18 Vyhodnocení testu: 14 správných odpovědí – výborné znalosti; 1, 2 chybné odpovědi – velmi dobré znalosti; 3, 4 chybné odpovědi – chvalitebné znalosti; 5,6,7 chybných odpovědí – dobré znalosti; 8,9,10,11 chybných odpovědí – dostatečné znalosti; 12 a více chybných odpovědí – nedostatečné znalosti.

19 AUTOR NEUVEDEN. FRÉDÉRIC CHOPIN [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: D%C3%A9RIC_CHOPIN Použitá literatura


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,"

Podobné prezentace


Reklamy Google