Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fryderyk Franciszek Chopin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fryderyk Franciszek Chopin"— Transkript prezentace:

1 Fryderyk Franciszek Chopin

2 * 22. února nebo 1. března 1810 Żelazowa Wola u Varšavy
† 17. října 1849 Paříž

3 R O D I N A Fryderyk prožil krásné dětství v péči svých rodičů a sester.Jeho otec pocházel z francouzské selské rodiny usazené v Lotrinsku na statku polského velmože. otec byl francouzský emigrant, matka pocházela ze zchudlého šlechtického rodu z Polska. už ve svých 7 letech se Chopin pokoušel o své první skladby V roce 1816 se Chopin začal učit hru na klavír u Čecha Vojtěcha Živného

4 Š K O L A Od roku 1822 byl žákem varšavského lycea a mezi léty se učil s J.Elsnerem teorii na Hlavní hudební škole . Poté vyšla jeho první skladba klavírní rondo c moll. Po škole slavil úspěch na koncertech ve Vídni, Praze, Teplicích a Drážďanech. Jeho umění, šarm, pronikavá inteligence a vybrané způsoby k němu poutaly pozornost společnosti.

5 Vztahy Emigrace + cestování
V Paříži navázal intimní vztah s George Sandovou, který ale dlouho nevydržel a skončil, mimo jiné, významný byl také jeho pobyt v Mariánských Lázních. Sem přijel Chopin za svoji láskou Marií, tento vztah však nakonec skončil nešťastně. Otec Marie totiž Fryderyka odmítl, protože nabyl finančně zajištěn. Chopin ženatý nikdy nebyl. V roce 1830 opouští Polsko a vydává se do Vídně, protože v Polsku nemohl najít uplatnění pro svoje skladby. Poté se zúčastnil povstání proti carovi a proto, že mu hrozí v Polsku vězení musel emigrovat. Hned po několika měsících v roce 1831 se vydává do Paříže, kde působí, jako učitel hudby pro zámožné žačky. Emigrace + cestování

6 U nás měl Chopin velký vliv na Bedřicha Smetanu, který prohlásil:
♪ je určeno klavíru ♪ jeho improvizační umění se zobrazilo v Preludiích ♪ v Nokturnech z 30. a 40. let se uplatnila jeho velice jemná, zpěvná a figuracemi opřádaná melodika. ♪ Jeho valčíky mají převážně salónní ráz. ♪1839 složil svou 2. klavírní sonátu b moll a roku klavírní sonátu h moll. ♪ klavírní rondo c moll Op. 1 ♪ variace na Dona Giovanniho Op.2 ♪ 2 klavírní koncerty (Op. 11 e-moll a Op.21 f-moll) ♪ 3 klavírní sonáty (č. 1 c-moll Op. 4; č. 2 b-moll Op obsahuje slavný smuteční pochod, č.3 h- moll Op. 58) ♪ violoncellová sonáta, klavírní trio, několik písní (polské texty) ♪ mazurky, polonézy, valčíky, nocturna, scherza, balady, impromptu; fantazie f-moll Op. 49 ♪ Etudy (2 řady po 12 - Op. 10 a Op. 25 a 3 „nouvelles“ etudes) ♪ 24 preludií Op. 28 (inspirace Bachovým Temperovaným klavírem) D Í L O U nás měl Chopin velký vliv na Bedřicha Smetanu, který prohlásil: "Jeho skladbám měl jsem ve věcech koncertech co děkovat za úspěch a od té doby, co jsem skladby jeho byl poznal a pochopil, věděl jsem též, co mojí úlohou jest".

7 N E M O C Roku pobýval na Mallorce, kde těžce onemocněl plicní chorobou. Často pobýval v lázních po celé Evropě cestoval po Anglii a Skotsku a onemocněl těžkou tuberkulózou SMRT Tuberkulóze podlehl 17. října 1849 v Paříži. Po jeho smrti bylo z těla vyňato srdce a ve stříbrné schránce převezeno do Polska. Je dodnes uloženo v kostele ve Varšavě.

8 Na počest Chopina se ve Varšavě konají každoročně mezinárodní soutěže mladých klavíristů.

9


Stáhnout ppt "Fryderyk Franciszek Chopin"

Podobné prezentace


Reklamy Google