Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Mgr. Radka Hatáková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Říjen 2012 Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Mgr. Radka Hatáková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Říjen 2012 Číslo."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Mgr. Radka Hatáková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Říjen 2012 Číslo klíčové aktivity:III/2 VYS_32_INOVACE_ZPV.1.20 Typ vzdělávání, ročník: Střední vzdělávání 1. ročník Praktické školy dvouleté Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tématický okruh, téma: Člověk a příroda Základy přírodních věd Základy ekologie Přírodní společenstvo les Druh učebního materiálu:Prezentace Očekávaný výstup: Žák by měl: poznat rostliny, které se vyskytují v přírodním společenstvu les Anotace/metodický list: Prezentace slouží k seznámení se s učivem, které je zaměřeno na přírodní společenstvo les. Žáci se při sledování prezentace seznámí s některými lesními rostlinami a jejich charakteristickými rysy.

2 Přírodní společenstvo les – lesní rostliny a jejich plody

3 JAHODNÍK OBECNÝ Dlouze výběžkatá rostlina s přízemní růžicí listů má květonosné lodyhy sotva delší než listy. Zralé jahody snadno opadávají. Roste hojně na pasekách, ve světlých lesích od nížin až do hor.

4 BRUSNICE BORŮVKA Hustě větvený keřík s hranatými větvemi má měkké, opadavé, jemně pilovité, téměř přisedlé listy. Převislé květy s baňkovitou korunou vyrůstají v úžlabí listů. Plod je bobule. Hojná v lesích od nížin až do hor. Léčivá.

5 BRUSNICE BRUSINKA Hustě větvený keřík má listy tuhé, celokrajné, na okraji podvinuté, stálezelené, na rubu tečkované. plod je bobule, zprvu bílá, zráním červená, má nahořklou chuť. Hojná v lesích a na rašeliništích vyšších poloh. Léčivá.

6 OSTRUŽINÍK MALINÍK Listy jsou lichozpeřené, lístky na rubu běloplstnaté, prostřední koncový lístek dlouze řapíčkatý. Souplodí peckoviček (maliny) se snadno oddělují od lůžka. Velmi hojný na pasekách, lesních světlinách a v křovinách. Léčivý.

7 OSTRUŽINÍK OSTRUŽINATÝ Trnité větvě jsou buď obloukovité, nebo plazivé. Listy jsou dlanité pětičetné. Souplodí peckoviček (ostružiny) se nesnadno oddělují od lůžka. Hojný je v lesích a křovinách. Léčivý.

8 TRNKA OBECNÁ Hustě větvený keř se ztrnovatělými větévkami. Listy má drobné, obvejčité. Květy rozkvétají před rašením listů. Peckovice jsou kulovité, černomodré a ojíněné. Hojná na výslunných stráních a okrajích lesů. Léčivá.

9 Obrazový materiál je dostupný pod licencí Microsoft Office na WWW: LES: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=les&ex=2#ai:MP900401359| Ostatní obrazový materiál (fotografie rostlin) je dílem autora.


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Mgr. Radka Hatáková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Říjen 2012 Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google