Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D."— Transkript prezentace:

1 TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz

2 Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz :: Objekt trestné činu Objekt trestného činu Hodnoty a zájmy chráněné trest. právem (společnost má na jejichž ochraně vzhledem k jejich významu zvláštní zájem) abstraktní duchovní hodnoty (lidský život, lidské zdraví, osobní svoboda, svoboda projevu, aj.) nutno odlišovat od předmětu útoku) (v případě kapesní krádeže tak objektem je vlastnické právo jako ideální a abstraktní hodnota – nikoli tedy vlastnictví konkrétní věci; předmětem je konkrétní ukradená věc – např. peněženka)

3 Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz :: Objekt trestné činu Obecný objekt – všechny právní hodnoty v jejich souhrnu (hodnotový systém dané společnosti jako celek), které jsou pod ochranou trestního práva Druhový (skupinový) objekt - promítá se do struktury i názvů hlav a oddílů Zvláštní části TZ – v nich řazeny skutkové podstaty, které mají shodný (např. proti životu a zdraví, proti rodině a dětem) Individuální objekt – obligatorní znak každé skutkové podstaty určení individuálního objektu má svůj význam pro otázku trestnosti (např. § 188 TZ – soulož mezi příbuznými); v TZ většinou výslovně neurčen trestný čin může mít i více objektů

4 Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz :: Objekt trestné činu Hlavní objekt - k jeho ochraně je trestnost daného činu určena primárně – znak již v základní skutkové podstaty (např. lidský život u vraždy, vlastnické právo u krádeže apod.) Vedlejší objekt – není znakem základní skutkové podstaty ale až kvalifikované skutkové podstaty (např. život u loupeže)

5 Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz :: Objekt trestné činu Předmět útoku konkrétní předměty, vůči nimž útok směřuje; mohou jím být – lidé (zavražděný člověk), věci (ukradená peněženka) i jiná práva (např. pohledávka vůči jinému, autorské právo k dílu aj.) Vyvolaná porucha – v případě objektu tr. činu označována jako následek – v případě předmětu útoku označována jako účinek Předmět útoku je odlišný od prostředku či nástroje (např. poštvaný pes je prostředkem a napadený člověk předmětem útoku)

6 Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz :: Objekt trestné činu Pojmy k zapamatování: Objekt trestného činu Předmět útoku Prostředek (nástroj) útoku


Stáhnout ppt "TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D."

Podobné prezentace


Reklamy Google