Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEJBLIŽŠÍ PŘÍBUZNÍ Co jsem se od šimpanzů naučil

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEJBLIŽŠÍ PŘÍBUZNÍ Co jsem se od šimpanzů naučil"— Transkript prezentace:

1 NEJBLIŽŠÍ PŘÍBUZNÍ Co jsem se od šimpanzů naučil
Roger FOUTS Stephen Tukel MILLS

2 Výzkum chování šimpanzů
V 60. letech min.století byla v Americe vychovávána řada šimpanzů v rodinách. Zjistilo se, že jejich vývoj a schopnosti jsou pozoruhodně podobné dětským. A co řeč? Někteří vědci začali tvrdit, že šimpanzi vychovávaní v rodinách jsou dokladem toho, že jinak inteligentní lidoopi si nikdy nedokážou osvojit jazyk.

3 Allen a Beatrix Gardnerovi
Uvědomili si, že mluvená řeč je jenom jedním z jazyků a ta není vhodná pro šimpanze (mají tenký jazyk a výše umístěný hrtan, což jim ztěžuje výslovnost samohlásek). Šimpanzi při vzájemné komunikaci mnohem více gestikulují rukama. Pro svůj výzkum zvolili americký znakový jazyk pro neslyšící (ASL).

4 Washoe desetiměsíční šimpanzička, která měla kromě Gardnerových kolem sebe ještě 4 ošetřovatele (mezi nimi i autor této knihy – Roger Fouts). Všichni kolem ní komunikovali jen znakovou řečí! Otázka : jak rozsáhlý slovník si je schopna osvojit, dokáže klást otázky, zahajovat rozhovor, komentovat to, co dělá nebo dvoustranně komunikovat s limi?

5 Po několika měsících… Dokázala spontánně komunikovat, tvořila delší slovní spojení (např.TY JÁ SCHOVAT A TY JÁ JÍT VEN HONEM), komentovala to, co se odehrávalo kolem ní (SLYŠET PES), vymýšlela složité podfuky nebo žertovala gesty znakového jazyka. Podobnost s lidským mládětem čistě náhodná? Odpovědí je společná evoluční historie obou druhů. Dříve než moderní molekulární biologie na to přišly pralesní kmeny západní Afriky. Kmen Abe z Pobřeží slonoviny nazývá šimpanze „ošklivý člověk“.

6 Výsledky genetických výzkumů
Gorily se liší svou DNA jak od lidí, tak od šimpanzů o 2,3%. Orangutani se od obou druhů liší o 3,6%. Šimpanzi se liší od člověka pouze o 1,6% neboli DNA člověka a šimpanze je shodná v 98,4%. Nejbližší příbuzní šimpanzů nejsou gorily ani orangutani, ale LIDÉ!

7 Po čtyřech letech… Gardnerovi předčasně ukončili práci s Washoe a předali ji dr. Lemmonovi, řediteli Ústavu pro výzkum primátů v Oklahomě. S ní se přestěhoval i dr. Fouts se svou rodinou. Mohl se jí tak dál věnovat, chránit ji (což bylo v tomto ústavu nezbytné) a pokračovat ve výzkumu. Do studijní skupiny mu byla přidělena ještě 3 mláďata, která začal učit znakovou řeč stejně jako dříve Washoe. Časem zjistil, že se mláďata učí znaky jeden od druhého.

8 Březost Washoe 1976 – poprvé březí
Dokáže předat znakový jazyk svému potomkovi? Mládě brzy po narození zemřelo. Washoe ho mrtvé vinula k hrudi, posunkovala MIMI a plakala. 1978 – druhá březost. Věděla, co se s ní děje. Ptal se :“Co máš v břiše?“ „MIMI, MIMI“ a rukama ukázala, jak ho chová. Mládě ale opět nepřežilo. Washoe propadla hluboké depresi.

9 Loulis Před uhynutím ji zachránili tím, že pro ni adoptovali ročního Loulise. Brzy ho přijala za vlastního a s láskou o něj pečovala. Za 1,5 roku si osvojil 25 znaků, z nichž ani jeden nebyl z těch, které před ním používali ošetřovatelé. Všechny znaky se naučil od ostatních členů skupiny.

10 Těhotenství ošetřovatelky
Dlouhodobá ošetřovatelka Kat otěhotněla. Washoe se nadšeně zajímala o její bříško a vyptávala se jí na MIMI. Kat bohužel potratila a v laboratoři se několik dní neukázala. Když se konečně vrátila, řekla jí Kat, co se stalo : MOJE MIMI UMŘELO , posunkovala.Washoe sklopila hlavu, pak se dotkla její tváře pod okem a udělala posunek PLAKAT.

11 Ukončení výzkumu – Washoeiny 30. narozeniny a ukončení třicetiletého výzkumu jazyka lidoopů. Jazyk není produktem žádné mutace.Je to systém komunikace předávané z generace na generaci, který se vyvíjel nejprve formou gest a později formou mluvenou.

12 Ačkoliv rozdíl mezi člověkem a ostatními tvory je obrovský, lze rozumně říci, že je o málo menší nežli rozdíly mezi lidmi samými. Galileo Galilei, 1630


Stáhnout ppt "NEJBLIŽŠÍ PŘÍBUZNÍ Co jsem se od šimpanzů naučil"

Podobné prezentace


Reklamy Google