Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řeč, jazyk, mluva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řeč, jazyk, mluva."— Transkript prezentace:

1 Řeč, jazyk, mluva

2 Vznik řeči Řeč vznikla v dobách, kdy lidé začali vytvářet první společnost. Dorozumívání probíhalo pomocí posunků a pohybů. Vznik řeči plynul z potřeby lidí dorozumívat se při kolektivních pracích. První vyšší formy komunikace se vyvinuly u druhu Homo habilis, před 2,5 milionem let.

3 Vývoj jazyka a společnosti
Jazyk i společnost spolu úzce souvisí. Na počátku lidské řeči byla řeč jednoduchá a lidé měli malou slovní zásobou. Různé skupiny lidí používaly různé jazyky. Jazyk souvisí s činností lidské společnosti a s jejími změnami - v oblasti výroby, hospodářských vztahů, v politice i oblastech kultury.

4 Při komunikaci rozlišujeme 2 základní pojmy
Jazyk Řeč

5 Jazyk Systém výrazových a významových prostředků.
Nástroj myšlení a dorozumívání. Má 2 formy: a) Mluvenou b) Psanou Každý řečový akt se děje v určitém jazyce, který se jeho uživatel musel naučit; může být mluvený (akustický - promluva) nebo může být vyjádřen písmem jako text a neslyšící užívají vizuální znakovou řeč.

6 Řeč Termín řeč má 2 významy:
Schopnost člověka vyjadřovat artikulovanými zvuky nebo grafickými značkami obsahy vědomí. V užším pojetí – mluvený projev. Skutečné užití konkrétních jazykových prostředků v komunikaci. Člověk při řeči vybírá ze všech existujících možností daného jazyka ty, které jsou pro danou situaci vhodné. Aktuální jazyková komunikace mezi lidmi – jazykový projev.

7 Rozdíl mezi pojmy - shrnutí
Jazyk Souhrn možností, jak tvořit a organizovat artikulované zvuky či psané znaky pomocí pravidel. JE SYSTÉM Řeč Konkretizace nabídnutých možností a pravidel v individuálních projevech uživatelů jazyka. UŽITÍ SYSTÉMU V PRAXI

8 Mluva Způsob řeči jednotlivce. Má neopakovatelné individuální rysy.
Způsob řeči jisté skupiny – profesní nebo zájmové  slang.

9 Funkce řeči Řeč má 5 základních funkcí: Komunikační Myšlenková
Expresivní Apelová Estetická

10 Komunikační funkce – dorozumívací.
- Řeč je nástrojem dorozumívání. Myšlenková funkce - Řeč slouží k formulování myšlenek. Expresivní funkce – výrazová. - Řečí se vyjadřují emoce. Apelová funkce – výzvová. - Řeč dokáže vyvolat reakci, např. změnu názoru. Estetická – umělecká. - Řeč obohacuje osobnost člověka uměleckým požitkem.

11 Expresivní funkce

12


Stáhnout ppt "Řeč, jazyk, mluva."

Podobné prezentace


Reklamy Google