Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých."— Transkript prezentace:

1 VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých opic Starého světa. Nejvýše organizovanou a nejdůležitější čeledí primátů jsou lidé (Hominidae).

2 ZNAKY ČLOVĚKA Podle nejstarší nalezené kostry australopitéka (jménem lucy) = důkaz o vztyčení se do vzpřímené pozice. později došlo ke zvětšování objemu mozkovny. Se vzpřímenou postavou souvisí dvojí (esovité) prohnutí páteře a klenba na nohách. Vznik artikulované řeči U homo sapiens sapiens bradový výběžek

3

4 Zrození lidstva dle anglického badatele Charlese Darwina
Revoluční myšlenka z roku 1859 Člověk - vznikal postupně četnými proměnami z dávných prapředků, které máme společné s dnešními lidoopy Člověk - Orangutan, gorila, šimpanz

5 AUSTRALOPITHECUS V roce 1924 našel profesor R. Dart ve vápencových lomech v jižní Africe výlitek lebky australopithéka afrického . Byl menší, štíhlejší, velikosti šimpanze. Na naší planetě žil asi před 3,3-1milionem let v Etipii. Do tohoto rodu australopithéků afarensis patřila i nalezená kostra -Lucy.

6

7 Homo erectus Von Koeningswald v roce 1936 objevil v roce 1936 na ostrově Jáva ostatky dítě z rodu Homo Erectus. Byl to tvor vysoký, dokonale vzpřímené postavy, který již používal nástroje. Žil asi před milionem let a vyskytoval se nejen na Jávě, ale i v Číně, Jižní Africe a dokonce v Evropě. V roce 1907 byla nalezena čelist v německém Maueru, v roce 1908 byl popsána a nazvána. Tento druh také používal primitivně opracované kamenné nástroje. Homo erectus žil v tlupách. A nelze pochybovat o tom, že si vyráběli zbraně jako byl nůž. Kromě špičatých nástrojů používali k obraně klacky a kyje.

8

9 Homo sapiens Nejproslulejší nález zbytků je z roku 1856 z Dűsseldorfu. Po četných diskusích a dohadech se nazval člověk neandrtálský. Klasický neandrtálec byl typickým obyvatelem Evropy, kde žil během poslední doby ledové. Byl menší silné postavy. Hlavu podlouhlou a zuby lidské. U homo sapiens se začali konat první pohřby.

10

11 Homo sapiens sapiens Objevil se na konci doby ledové, před lety. Užíval různé nástroje, stopy sídel a lovené kořisti. Byl výborný lovec , lovil mamuty, jeleny a šelmy. Lovil v tlupě, protože na ulovení mamuta sám nestačil. V Brně byl odkryt hrob lovce mamutů v němž se našli dary, sošky, mamutí kly.V paleolitu vznikala umělecká tvorba (věstonická venuše). Asi 3000 let př.n.l. se objevili podél Dunaje první zemědělci. Pěstovali hlavně luštěniny a chovali domestikovaná zvířata. A vyráběli keramické nádobí a tkali látku.

12


Stáhnout ppt "VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých."

Podobné prezentace


Reklamy Google