Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Střídavé elektronické voltmetry OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-2-030

3  Základní blokové schéma  Minimální rozsah je omezen vlastnostmi usměrňovače. Výhodou je široký frekvenční rozsah

4 Střídavé elektronické voltmetry  Měřené napětí se nejprve zesílí, můžeme měřit velmi malá napětí, ale mají menší frekvenční rozsah.

5 Střídavé elektronické voltmetry  Špičkový diodový voltmetr - sériový

6 Střídavé elektronické voltmetry  Špičkový diodový voltmetr - paralelní

7 Střídavé elektronické voltmetry Průběh napětí při nabíjení a vybíjení kondenzátoru

8 Střídavé elektronické voltmetry  U sériového zapojení je přerušen obvod pro stejnosměrnou složku usměrňeného proudu, aby se tento obvod uzavřel musí být v měřeném obvodu vodivé spojení mezi vstupními svorkami.  U sériového zapojení lze dosáhnout většího vstupního odporu a většího rozsahu pracovních kmitočtů až 2 Ghz.  U paralelního voltmetru se stejnosměrná složka proudu uzavírá přímo v přístroji (Rozsah pracovních kmitočtů 200 – 300 Mhz)

9 Střídavé elektronické voltmetry  Po připojení měřeného napětí projde k první kladné půlvlně diodou proudový impuls, který nabije kondenzátor na napětí U c1 (bod A).  Během záporné půlvlny dojde k částečnému poklesu napětí na napětí U c2 (bod B).  Ve druhé kladné půlvlně se kondenzátor opět začne nabíjet na napětí U c3 (bod C) a během několika period dosáhne napětí na kondenzátoru amplitudy měřeného napětí.  Za tohoto stavu prochází usměrňovačem pouze malý impulsový proud vyvolaný vybíjením kondenzátoru přes měřící přístroj.

10 Střídavé elektronické voltmetry  Protože hodnota rezistoru R je mnohem větší než odpor diody v propustném směru probíhá nabíjení velmi rychle a vybíjení velmi pomalu. Proud procházející měřícím přístrojem je dán vztahem:

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google