Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIMI HENDRIX Americký kytarista, zpěvák a skladatel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIMI HENDRIX Americký kytarista, zpěvák a skladatel"— Transkript prezentace:

1 JIMI HENDRIX Americký kytarista, zpěvák a skladatel
Jeden z nejvlivnějších a nejznámějších kytaristů v rockové historii Narozen 27. listopadu v Seattlu jako Johny Allen Hendrix

2 NĚCO MÁLO O ŽIVOTĚ V době, kdy se narodil, bylo jeho matce pouhých 17 let. Oba rodiče byli profesionálními tanečníky. Po jejich rozvodu, vyrůstal Jimi se svým mladším bratrem Leonem pouze s otcem, který mu v roce 1946 nechal změnit rodné jméno na James Marshall Otec vystřídal řadu zaměstnání, a tak Jimi prošel celou řadou škol v Seattlu. V osmnácti letech opustil školu a začal se plně věnovat hře na kytaru. Celá rok pak musel strávit v armádě, odkud byl poté propuštěn.

3 POČÁTKY HUDEBNÍ KARIÉRY
V období mezi lety 1963–1965 hrál s různými kapelami jako doprovodný kytarista a počátkem roku 1964 přišel do New Yorku, kde začal hrát se skupinou Isley Brothers. Později se zcela osamostatnil a začal působit v newyorské čtvrti Greenwich Village. V roce 1966 opustil New York a přesídlil do Londýna. Zároveň si změnil jméno na Jimi Hendrix. V říjnu 1966 byla založena skupina The Jimi Hendrix Experience, jejímiž členy byli: Jimi Hendrix, Mitch Mitchell Noel Redding Svoji premiéru absolvovala skupina ve slavné Olympii v Paříži. Roku 1967 se Hendrix ocitl na vrcholu své hudební kariéry.

4 HUDEBNÍ ŽIVOT Hendrix byl průkopníkem elektroakustického efektu nazývaného feedback („zpětná vazba“) Vzhlížel k rockovým, bluesovým a jazzovým kytaristům, které napodoboval. Snažil se propojit doprovodné bluesové, jazzové a funky rytmy („země“) s pronikavými psychedelické zvuky („vesmír“), které vznikaly jeho improvizováním při hře na kytaru. V roce 1992 byl Hendrix uveden do rock´n´rollové síně slávy, v roce 2005 do Britské hudební síně slávy. Od roku 1994 zdobí jeho hvězda Hollywoodský chodník slávy. Roku 2006 bylo jeho debutové album Are You Experienced zařazeno do Národního registru nahrávek Knihovny amerického Kongresu.

5

6 KONEC JIMIHO HENDRIXE V srpnu 1969 vystoupil Jimmi ve Woodstocku, kde hrál jako poslední, čímž uzavřel i celý Woodstock. Poslední koncert měl 6. září 1970 na ostrově Fehmarn v Německé spolkové republice. Dodnes je označován za nejlepšího kytaristu všech dob, přestože neuměl noty a na kytaru se učil úplně sám. Zemřel v pouhých 27 letech září 1970 v Londýně

7 HROB A PAMÁTNÍK J.H.

8 KONEC


Stáhnout ppt "JIMI HENDRIX Americký kytarista, zpěvák a skladatel"

Podobné prezentace


Reklamy Google