Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těžnice a těžiště trojúhelníku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těžnice a těžiště trojúhelníku"— Transkript prezentace:

1 Těžnice a těžiště trojúhelníku
Projekt Škola činností CZ.1.07/1.4.00/ VY_42_INOVACE_M42 Základní škola Loket, okres Sokolov Těžnice a těžiště trojúhelníku Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

2 Název: Těžnice a těžiště trojúhelníku
Anotace: seznámení s těžištěm a těžnici trojúhelníku, sestrojení těžnic a těžiště Autor: Mgr. Julie Štojdlová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: žáci pochopí co je těžiště a těžnice, vyzkouší to „živě“ a naučí se rýsovat těžnice a těžiště Klíčová slova: trojúhelník, střed, strana, těžnice, těžiště Druh učebního materiálu: interaktivní Druh interaktivity: vyuková prezentace Cílová skupina: – 12 let Stupeň a typ vzdělávání: stupeň ZŠ Ročník: Vazby na ostatní materiály:

3 TĚŽNICE A TĚŽIŠTĚ TROJÚHELNÍKU

4 Trojúhelník s ryskou zkusíme udržet
na propisce nebo na obyčejné tužce. Viz obrázky níže:

5 Popište svůj pokus. Udrží se trojúhelník
na propisce v libovolném bodě?

6 Postup zjištění těžiště trojúhelníku:
Ne, v libovolném bodě se neudrží. Udrží se jen v jednom bodě, kterému říkáme těžiště Postup zjištění těžiště trojúhelníku: Narýsujeme trojúhelník ABC, kde

7 T C B A pomocí kružítka narýsujeme střed každé strany
Spojíme střed každé strany s protějším vrcholem

8 Průsečík těchto polopřímek označíme
písmenem T. Úsečky ASa, BSb a CSc jsou těžnice trojúhelníku ABC a bod T, který je jejich průsečíkem je těžiště tohoto trojúhelníku.

9 Základní škola Loket, okres Sokolov
Objekty, použité k vytvoření sešitu, jsou součástí SW Smart Notebook nebo pocházejí z veřejných knihoven obrázků (public domain) nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. Autor: Mgr. Julie Štojdlová Základní škola Loket, okres Sokolov březen 2012


Stáhnout ppt "Těžnice a těžiště trojúhelníku"

Podobné prezentace


Reklamy Google