Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Určení podmínek platnosti lomených výrazů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Určení podmínek platnosti lomených výrazů"— Transkript prezentace:

1 Určení podmínek platnosti lomených výrazů
Projekt Škola činností CZ.1.07/1.4.00/ VY_42_INOVACE_M35 Základní škola Loket, okres Sokolov Určení podmínek platnosti lomených výrazů Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. © Mgr. Julie Štojdlová

2 Název: Určení podmínek platnosti lomených výrazů
Anotace: vysvětlení postupu a procvičení na vzorovém příkladu Autor: Mgr. Julie Štojdlová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: žáci pochopí postup určování podmínek platnosti LV, naučí se ho používat při řešení podobných příkladů Klíčová slova: lomený výraz, jmenovatel, podmínky platnosti, součin Druh učebního materiálu: interaktivní Druh interaktivity: výuková prezentace Cílová skupina: – 15 let Stupeň a typ vzdělávání: stupeň ZŠ Ročník: Vazby na ostatní materiály:

3 Postup pro určení podmínek platnosti lomeného výrazu

4 Při zjištění podmínek platnosti LV budeme
postupovat následujícím způsobem: 1. zapíšeme zvlášť jmenovatel LV 2. rozložíme ho na součin dle dostupných způsobů: a) vytýkání před závorky b) podle vzorců 3. přirovnáme připravený rozklad k nule, tímto máme rovnici, kterou vyřešíme. 4. kořeny dané rovnice vyloučíme z R a máme podmínky platnosti.

5 určit PP u daného LV: 1. opíšeme jmenovatel: 2. Rozložíme ho na součin, pokud to jde. Rozklad na součin: a) vytkneme před závorky „co jde“, b) zjistíme, zda je možné použit jeden ze vzorců: vytkli před závorku použili vzoreček teď máme součin, který dále nelze upravit. Nejde ani vytknout před závorky, ani použít vzorec.

6 PROTO TAKTO UPRAVENÝ JMENOVATEL TEĎ PŘIROVNÁME K NULE
teď je to rovnice, kterou umíme řešit máme zde součin třech výrazů, každý z nich přirovnáme k nule a vyřešíme tyto tři jednoduché rovnice Nezapomínáme, že se jedná o jmenovatel našeho LV. Zjistili jsme hodnoty proměnné , při kterých jmenovatel se rovná NULE. A to se pravě NESMÍ !!! Proto tyto hodnoty (čísla) musíme vyloučit. Podmínky platnosti ( PP ) pro naš LV : toto je výsledek.

7 Základní škola Loket, okres Sokolov
Seznam použité literatury a pramenů: Objekty, použité k vytvoření sešitu, jsou součástí SW Smart Notebook nebo pocházejí z veřejných knihoven obrázků (public domain) nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. Autor: Mgr. Julie Štojdlová Základní škola Loket, okres Sokolov říjen2011


Stáhnout ppt "Určení podmínek platnosti lomených výrazů"

Podobné prezentace


Reklamy Google