Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Eportfolio otázka 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Eportfolio otázka 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?"— Transkript prezentace:

1 Eportfolio otázka 5

2 Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

3 L5 ex 7: otázky 1. Učí nás české literatuře.

4 L5 ex 7: otázky 1. Učí nás české literatuře. Čemu vás učí? 2. Učí české literatuře nás.

5 L5 ex 7: otázky 1. Učí nás české literatuře. Čemu vás učí? 2. Učí české literatuře nás. Koho učí české literatuře? 3. Už umí dobře vyslovovat „ř“.

6 L5 ex 7: otázky 1. Učí nás české literatuře. Čemu vás učí? 2. Učí české literatuře nás. Koho učí české literatuře? 3. Už umí dobře vyslovovat „ř“. Co už umí dobře vyslovovat? 4. Večer jsme si vyprávěli staré anekdoty.

7 L5 ex 7: otázky 1. Učí nás české literatuře. Čemu vás učí? 2. Učí české literatuře nás. Koho učí české literatuře? 3. Už umí dobře vyslovovat „ř“. Co už umí dobře vyslovovat? 4. Večer jsme si vyprávěli staré anekdoty. Jaké anekdoty jste si vyprávěli večer? 5. Budeme muset cvičit s nimi.

8 L5 ex 7: otázky 5. Budeme muset cvičit s nimi. S kým budete muset cvičit? 6. Zabývám se tímhle oborem.

9 L5 ex 7: otázky 5. Budeme muset cvičit s nimi. S kým budete muset cvičit? 6. Zabývám se tímhle oborem. Jakým oborem se zabýváte? 7. Po hodině jsme mluvili o hudbě.

10 L5 ex 7: otázky 5. Budeme muset cvičit s nimi. S kým budete muset cvičit? 6. Zabývám se tímhle oborem. Jakým oborem se zabýváte? 7. Po hodině jsme mluvili o hudbě. O čem jste mluvili po hodině? 8. Jmenuji se Jaroslav Němec.

11 L5 ex 7: otázky 8. Jmenuji se Jaroslav Němec. Jak se jmenujete? 9. Zajímám se o Dobrovského a o Jungmanna.

12 L5 ex 7: otázky 8. Jmenuji se Jaroslav Němec. Jak se jmenujete? 9. Zajímám se o Dobrovského a o Jungmanna. O koho se zajímáte? 10. Myslím na otce.

13 L5 ex 7: otázky 8. Jmenuji se Jaroslav Němec. Jak se jmenujete? 9. Zajímám se o Dobrovského a o Jungmanna. O koho se zajímáte? 10. Myslím na otce. Na koho myslite?

14 L5 ex 8: zápor 1. Máš něco hezkého?

15 L5 ex 8: zápor 1. Máš něco hezkého? Nemáš nic hezkého? 2. Naučil jste se dnes něčemu?

16 L5 ex 8: zápor 1. Máš něco hezkého? Nemáš nic hezkého? 2. Naučil jste se dnes něčemu? Nenaučil jste se dnes ničemu? 3. Poslouchali jsme nějakou hudbu.

17 L5 ex 8: zápor 1. Máš něco hezkého? Nemáš nic hezkého? 2. Naučil jste se dnes něčemu? Nenaučil jste se dnes ničemu? 3. Poslouchali jsme nějakou hudbu. Neposlouchali jsme žádnou hudbu. 4. To jsem někde viděl.

18 L5 ex 8: zápor 1. Máš něco hezkého? Nemáš nic hezkého? 2. Naučil jste se dnes něčemu? Nenaučil jste se dnes ničemu? 3. Poslouchali jsme nějakou hudbu. Neposlouchali jsme žádnou hudbu. 4. To jsem někde viděl. To jsem nikde neviděl. 5. Někdy si s ním povídám.

19 L5 ex 8: zápor 5. Někdy si s ním povídám. Nikdy si s ním nepovídám. 6. Je tady někde nejaký most.

20 L5 ex 8: zápor 5. Někdy si s ním povídám. Nikdy si s ním nepovídám. 6. Je tady někde nejaký most. Není tady nikde žádný most. 7. To je nějak zvláštní.

21 L5 ex 8: zápor 5. Někdy si s ním povídám. Nikdy si s ním nepovídám. 6. Je tady někde nejaký most. Není tady nikde žádný most. 7. To je nějak zvláštní. To není nijak zvláštní. 8. Něco si pamatuju.

22 L5 ex 8: zápor 8. Něco si pamatuju. Nic si nepamatuju. 9. S někým se musím cvičit.

23 L5 ex 8: zápor 8. Něco si pamatuju. Nic si nepamatuju. 9. S někým se musím cvičit. S nikým se nemusím cvičit. 10. Ptala se na vás nějaká dívka.

24 L5 ex 8: zápor 8. Něco si pamatuju. Nic si nepamatuju. 9. S někým se musím cvičit. S nikým se nemusím cvičit. 10. Ptala se na vás nějaká dívka. Neptala se na vás žádná dívka.

25 L5 exx. Stránky 11, 12

26 Se a si Some verbs just have se: jmenovat se, ptát se/zeptát se, zabývat se Some verbs just have si: pamatovat si, povídat si Some verbs can add se or si for a change in meaning: dát si, koupit si, vysvětlit si, ztratit se, představit si Some verbs can use se or si to signal reciprocality: dát si, koupit si, poslouchat se, prominout si, rozumět si, slyšet se, věřit si, vidět se, vysvětlit si, vyprávět si, představit si


Stáhnout ppt "Eportfolio otázka 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?"

Podobné prezentace


Reklamy Google