Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Autor: Mgr. Věra Pavlátová Anotace: Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Přírodopis, Obecná biologie. Žáci se seznamují s projevy života, s principem fotosyntézy. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák rozliší základní projevy a podmínky života. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity 45 minut. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní, sociální a personální. Základní vzdělávání − druhý stupeň. Prezentace je vhodná i pro 1. stupeň ZV. 11−12 let, 6. třída KLIKNĚTE NA F 5

3 Do jaké geosféry patří:
opakování Do jaké geosféry patří: BIOSFÉRA HYDROSFÉRA 1. 3. Pro správnou odpověď klikněte dle pořadí čísel na obrázky. ATMOSFÉRA PEDOSFÉRA 4. 2.

4 Jakými geosférami je tvořena Země?
opakování Jakými geosférami je tvořena Země? A B C 5.

5 Aby mohl organismus žít, musí zabezpečit všechny
OKOLÍ ŽIVÝ ORGANISMUS: − Pohyb − Růst a vývin − Dědičnost − Dráždivost − Rozmnožování − Vývoj ENERGIE − Pohyb − Myšlení ENERGIE − Dýchání − Potrava Aby mohl organismus žít, musí zabezpečit všechny tyto životní projevy! LÁTKY − Potrava − Vdech LÁTKY − Vylučování − Výdech

6 Projev života − pohyb Živočichové se pohybují z místa na místo, rostliny jsou na místě a spíše se jen ohýbají. K pohybu slouží: bičíky, brvy, svalový vak, končetiny. 8. 7. 9. 6. Videa pohyb rostlin:

7 Projev života − metabolismus
Metabolismus je výměna látek a energie (někdy i informací) mezi organismem a okolím. 10.

8 Projev života − růst a vývin
Všechny živé organismy během svého života rostou a vyvíjejí se = mění se. Tyto změny jsou nevratné! 12. 11. 13. 14. 15.

9 Projev života − dědičnost
Rodiče předávají své vlastnosti (výška, barva očí, vlasů, talent…) potomkům v podobě genetické informace. 15. 16. 17. Ú.: Jaké máte vlastnosti po svých rodičích?

10 Projev života − dráždivost
Živé organismy přijímají ze svého okolí podněty a reagují na ně. 18. 19.

11 Projev života − rozmnožování
Rozmnožování zaručuje pokračování života. Nepohlavní − nový jedinec vzniká jen z jednoho rodiče. Pohlavní − nový jedinec vzniká podílením dvou rodičů. 22. 20. 21.

12 Vývoj určitého druhu organismů se nazývá evoluce.
Projev života − vývoj Vývoj určitého druhu organismů se nazývá evoluce. 23.

13 Projev života − výživa Živočichové získávají živiny z potravy, rostliny z půdy a z atmosféry a slunečního záření (FOTOSYNTÉZA). 25. Na zelené barvivo (chlorofyl) v rostlině působí sluneční záření, voda a oxid uhličitý a vzniká kyslík a cukr (glukóza). + cukr (glukóza) Video: 24.

14 Opakování − vyluštěte:
1. 2. 3. 4. 5. Reakce organismů na podněty z okolí. Předávání vlastností z rodičů na potomky. Změna druhu za milióny let, jiným slovem evoluce. Doprava živočichů z místa na místo. Nevratná změna organismu během jeho života.

15 Opakování − řešení: 1. D R Á Ž I V O S T 2. Ě Č N 3. Ý J 4. P H Y B 5.
Ů

16 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ČABRADOVÁ, V.; HASCH, F. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. Plzeň : Fraus, ISBN X. Magellan. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 1. Jorge Barrios. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 2. Wicki. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 3. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 4. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 5. HonzaXJ. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < g?uselang=cs> 6. Shazz. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 7. Waugsberg. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 8.

17 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Ervín Pospíšil. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Mikael Häggström. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Amayasantos. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Azoreg. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Grandmother.jpg> 15. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Lyndsey and Lacey Love. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

18 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Mrlopez2681. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Fac-Man. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _Melee.jpg> 19. JTojnar. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Mike Pennington. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _geograph.org.uk_-_ jpg> 21. Ajor933. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < xuel.jpg> 22. José-manuel Benitos. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Stepa. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Andrew. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google