Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Proměny vnímání inkvizice ve středověku a v moderní době.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Proměny vnímání inkvizice ve středověku a v moderní době."— Transkript prezentace:

1

2  Proměny vnímání inkvizice ve středověku a v moderní době.

3  Principy fungování agrární společnosti;  možnosti nábožensky nekonformního chování v tomto typu společnosti.

4  Vzájemné prolnutí, jeho výhody a limity;  dynamické napětí mezi státem a církví;  pluralita autorit středověké společnosti.

5  Dispozice křesťanství generovat hereze ;  způsoby řešení problémů s herezemi a jejich proměny v dějinách, problém s novými herezemi;  charakteristika valdenství a katarství, mezi reformním proudem a kacířstvím existuje jen velmi těsná hranice, pokusy o zvládnutí herezí selhávají, motivy ke zřízení speciálního tribunálu k potírání hereze.

6  Slabiny prvních desetiletí, strukturální vady a chyby;  osobnosti prvních inkvizitorů;  způsob inkvizičního procesu, oznámení, čas milosti, proces samotný, možnosti obhajoby a odvolání, nasazení tortury a její limity, asistence advokátů;

7 nejčastější tresty a penalizace, možnost vyhnout se trestu, otázky konfiskace majetku ve prospěch instituce, celková čísla obětí inkvizice; vnímaní inkvizice ve středověku, její místo ve středověké společnosti, svatí inkvizitoři a jejich kult; pozdější vývoj inkvizice, obnovení římské inkvizice v 16. století.

8  Cenzura, její historický vývoj a potřeba, rozdíl mezi předběžnou a dodatečnou cenzurou;  vznik kongregace posv. i ndexu a vydávání soupisů zakázaných knih;  důsledky indexování, možnost číst a držet zapovězené knihy;  zrušení Indexu v roce 1967 a současná praxe kontroly publikování.

9 Gregorz, R. Inkvizice. Praha, 2004. James B. G. Inkvizice a středověká společnost. Moc, kázeň a odpor v Languedocu. Praha, 2008. Lambert, M. Středověké hereze. Praha, 2000.


Stáhnout ppt " Proměny vnímání inkvizice ve středověku a v moderní době."

Podobné prezentace


Reklamy Google