Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Peníze www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Peníze www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21."— Transkript prezentace:

1 Peníze www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Název DUMPeníze, jejich funkce a vývoj Označení DUMVY_62_INOVACE_01_1_01 AutorIng. Jana Starobová Datum19. 7. 2013 Vzdělávací oblastFinanční gramotnost Vzdělávací oborFinanční gramotnost Tematický okruhPeníze Ročník4. ročník gymnázia

2 Peníze Peníze – zvláštní statek, určený ke zprostředkování směny ostatních statků (placení za zboží a služby nebo splátka dluhu) Funkce peněz jsou mírou hodnot transakčním prostředkem uchovávají hodnotu

3 Vývoj peněz: barter – přímá výměna zboží za zboží (existoval v prvopočátcích směny, můžeme se s ním setkat i dnes) komoditní peníze – jedno zboží bylo vyčleněno jako platební prostředek (dobytek, kožešiny, plátno ap.), bylo lokálním platidlem drahé kovy papírové peníze – souvisely s rozvojem funkcí státu depozita (vklady na bankovních účtech)

4 Dnešní formy peněz: mince a bankovky depozita (vklady na účtech v bankách) cenné papíry (směnky, šeky ap.) Podle formy se peníze dělí na: hotovostní (oběživo) bezhotovostní (depozita)

5 Hodnota peněz: nominální – je vytištěna na bankovce (například 500,- Kč) reálná – je dána tím, co si za ně můžeme koupit Peníze samy o sobě skutečnou hodnotu nemají (je to potištěný „papír“ či kousek kovu)

6 Dnešní peníze nejsou podloženy zlatem, jak tomu bylo do 70. let 20. stol. (tzv. zlatý standard). Fungují jako platidlo díky nařízení státu prostřednictvím příslušného zákona (dohoda všech, že budou respektovány jako platidlo). V ČR emituje bankovky centrální banka, Česká národní banka, a tiskne je Státní tiskárna cenin Praha. Mince razí Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Doplňující informace na http://www.cnb.czhttp://www.cnb.cz

7 Úkol č. 1 – Najděte co nejvíce ochranných prvků na českých bankovkách. č. 2 – Uveďte alespoň dva důvody, proč jsou i v dnešní době využívány barterové obchody. č. 3 – Jaký je rozdíl mezi komoditními penězi a barterem?

8 Řešení č. 1 – Na stránkách ČNB zjistíte všechny ochranné prvky, které centrální banka zveřejňuje. Jsou to: vodoznak, ochranná vlákna, ochranný proužek, soutisková značka, skrytý obrazec, opticky proměnlivá barva, mikrotext. č. 2 – Nedostatek cizí měny, rizikové obchody; č. 3 komoditní peníze: pouze jedno zboží je vyčleněno jako platidlo barter: směňuje se jakékoliv zboží za libovolné zboží.

9 Zdroje Klínský, P., Munch, O., Chromá, D. Ekonomika. Ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. Třetí upravené vydání. Praha: EDUCO, s.r.o., 2012. ISBN 978-80-87204-65-8


Stáhnout ppt "Peníze www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21."

Podobné prezentace


Reklamy Google