Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přebytek finančních prostředků www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přebytek finančních prostředků www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských."— Transkript prezentace:

1 Přebytek finančních prostředků www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Název DUMPřebytek finančních prostředků Označení DUMVY_62_INOVACE_01_1_06 AutorIng. Jana Starobová Datum19. 7. 2013 Vzdělávací oblastFinanční gramotnost Vzdělávací oborFinanční gramotnost Tematický okruhFinanční produkty Ročník4. ročník gymnázia

2 Přebytkový rozpočet u přebytkového rozpočtu jsou příjmy domácnosti vyšší než její výdaje výsledkem přebytkového rozpočtu jsou disponibilní (volné) peněžní prostředky využití těchto disponibilních peněz: a) vytváření rezervy – kdykoliv je možné ji použít; tzv. peníze na viděnou b) investování z celkového disponibilního příjmu by měla domácnost odkládat na rezervu a investice alespoň 15 %

3 Rezervy jedná se o peníze, které může domácnost kdykoliv použít, jsou to například peníze uložené na běžném účtu v bance peníze jsou zde minimálně zhodnocovány, proto by částka neměla být příliš vysoká rezerva by měla pokrýt nečekané výdaje například pokažený sporák, neplánovaná oprava automobilu apod. vytvořená rezerva by se měla pohybovat alespoň okolo 20 tis. Kč (při současných cenách)

4 Investování investování je dlouhodobé spoření s cílem zajistit dobrou životní úroveň nejen v současnosti, ale i v budoucnosti a zejména v důchodovém věku tyto peníze je nutné našetřit během produktivního věku při investování je nutné zvážit: výnos (ochrana před inflací), riziko (jeho diverzifikace), likviditu (v souvislosti s výnosem) a časový horizont.

5 vyšší výnosy zajistí investice do: a) cenných papírů b) finančních produktů podporovaných státem (stavební spoření, spoření na penzi, některé formy životního pojištění) s cennými papíry se obchoduje především na kapitálovém trhu a organizací trhu se zabývají burzy (v ČR je to Burza cenných papírů Praha, a.s.) cenné papíry kapitálového trhu jsou akcie, podílové listy, dluhopisy ap.

6 Majetkové cenné papíry majetkovými cennými papíry jsou akcie a podílové listy 1) akcie je cenný papír, který představuje podíl na majetku akciové společnosti, a jeho majitel (akcionář) má právo hlasovat na valné hromadě, podílet se na zisku akciové společnosti (dividenda) a na jejím likvidačním zůstatku. Výnos i riziko jsou zde velké. Akcie jsou likvidní, lze je kdykoliv prodat.

7 2) podílové listy jsou cenné papíry vydané investiční společností. Majitel se podílí na zisku fondu a na jeho majetku. Jedná se o kolektivní investování, kdy za klienta investují odborníci. Výnos a riziko se odvíjí od typu fondu (existují fondy s nejvyšším rizikem, přes střední až po nejnižší riziko). Čím je riziko vyšší, tím by měla být doba uložení delší. Likvidita je poměrně vysoká.

8 Úvěrové cenné papíry obligace jsou cenné papíry, které vydávají banky, podniky, stát ap. jedná se zde o klasický vztah dlužník a věřitel výnos u nich bývá větší než u podílových listů a s dobou uložení roste riziko je zpravidla menší než u akcií jsou likvidní

9 Finanční produkty podporované státem podpora státu směřuje zejména do těchto finančních produktů: a) stavební spoření b) spoření na penzi c) soukromé životní pojištění

10 Stavební spoření klient si po určitou dobu spoří (min. 6 let) a stát mu přispívá podle výše úložky (je dána max. výše státního příspěvku) výnos je dán úrokem a výší státního příspěvku riziko je malé (vklady jsou pojištěny) likvidita je velmi malá (daná dobou spoření a výplatou v řádech měsíců) je to vhodný produkt pro financování dlouhodobých cílů (bydlení ap.)

11 Spoření na penzi smyslem tohoto finančního produktu je naspořit si peníze na stáří v době produktivního věku od roku 2013 existuje systém tří pilířů penzijního systému: I. pilíř – průběžný systém II. pilíř – individuální účty III. pilíř – doplňkové penzijní spoření výnos se odvíjí od úspěšnosti fondu, který zhodnocuje úložky a státní příspěvek likvidita je velmi malá a omezená stát kromě příspěvku zvýhodňuje klienta odpočtem části úložky od základu daně

12 Soukromé životní pojištění cílem tohoto produktu je zabezpečení klienta pro případ úrazu a smrti současně umožňuje i spořit výnos se odvíjí podle typu pojištění (kapitálové nebo investiční) riziko podle zvolené pojišťovny likvidita je velmi malá (doba uložení a termíny výplat) klient si může v daňovém přiznání odečíst od základu daně určitou částku (pokud splní určité podmínky)

13 Ostatní investice kromě investic do finančních produktů je možné investovat i do majetku: –nemovitostí –zlata –uměleckých děl –starožitností ap. výnos se odvíjí podle typu investice riziko bývá značné, neboť investice vyžaduje odbornou znalost likvidita je malá

14 Úkol č. 1 Domácnost má měsíční disponibilní příjem 20 tis. Kč. Na rezervu a investice si odkládá 15 %, třetinu na rezervu a dvě třetiny na investice. Kolik měsíců musí šetřit na rezervu, aby měla částku na novou pračku, pokud by se jim pokazila? Cena nové pračky je 10 tis. Kč.

15 č. 2 Vyplácely se vždy starobní penze? Jak je tomu dnes, z čeho jsou financovány? č. 3 Může klient za ušetřené peníze ze stavebního spoření jet s rodinou na dovolenou?

16 Řešení č. 1 Domácnost by musela šetřit (vytvářet rezervu) deset měsíců, pak by byla připravena řešit porouchanou pračku. č. 2 Starobní penze (i sociální zabezpečení) souvisí až s rozvojem moderních států. Penze se vyplácejí z odvedených peněz lidí, kteří jsou v produktivním věku. Demografická krize jasně ukazuje blížící se problémy s tímto průběžným systémem financování. č. 3 Ano, může, ač je to velmi nerozumné rozhodnutí. Pokud klient nečerpá úvěr ze stavebního spoření, může naspořené peníze použít na cokoliv.

17 Zdroje Klínský, P., Munch, O., Chromá, D. Ekonomika. Ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. Třetí upravené vydání. Praha: EDUCO, s.r.o., 2012. ISBN 978-80-87204-65-8


Stáhnout ppt "Přebytek finančních prostředků www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských."

Podobné prezentace


Reklamy Google