Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předpisy na ochranu spotřebitele www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předpisy na ochranu spotřebitele www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských."— Transkript prezentace:

1 Předpisy na ochranu spotřebitele www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Název DUMPředpisy na ochranu spotřebitele Označení DUMVY_62_INOVACE_01_1_09 AutorIng. Jana Starobová Datum19. 7. 2013 Vzdělávací oblastFinanční gramotnost Vzdělávací oborFinanční gramotnost Tematický okruhPráva spotřebitele Ročník4. ročník gymnázia

2 Ochrana spotřebitele na finančním trhu spotřebitel má slabší postavení ve vztazích s institucemi nabízejícími finanční produkty, proto je nutné, aby jej stát chránil svými opatřeními mezi nástroje, které slouží k ochraně spotřebitele, patří například: 1. regulace osob pracujících s finančními produkty (např. musí prokázat odbornou způsobilost) a jejich veřejně dostupná evidence (registry na webových stránkách)

3 2. regulace náležitostí u smluv týkajících se finančních produktů 3. regulace ukončení nebo změny smluvního vztahu 4. regulace řešení spotřebitelských sporů ap.

4 Instituce zabývající se ochranou spotřebitele východiskem se stala Maastrichtská smlouva, která zavedla ochranu spotřebitele jako samostatnou politiku a položila tak právní základ této politiky uvnitř jednotlivých států EU jedná se o následující instituce: 1.Ministerstvo financí ČR připravuje zákony, vyhlášky ap. dozoruje poskytování státního příspěvku u penzijního připojištění kontroluje oblast státní podpory stavebního spoření ap.

5 2. Česká národní banka má dohled nad finančním trhem je tvůrcem většiny prováděcích předpisů 3. Česká obchodní inspekce dozoruje spotřebitelské úvěry u nebankovních institucí při ČOI působí Evropské spotřebitelské centrum pro ČR (pomáhá bezplatně při sporech s prodejci z EU, Norska a Islandu)

6 4. soudy – podáním žaloby 5. profesní asociace finančních institucí vytvářejí kodexy etického jednání se zákazníky např. Česká bankovní asociace, Česká asociace pojišťoven, Česká asociace obchodníků s cennými papíry 6. spotřebitelská sdružení, média ap. – zejména informační poradenská a vzdělávací funkce

7 Právní předpisy některé z právních předpisů upravujících ochranu spotřebitele v ČR: Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele nově připravovaný občanský zákoník (od 1. 1. 2014) Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách Zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru Zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu

8 Hlavní problémy týkající se ochrany spotřebitele odborná způsobilost prodejců (v některých případech není požadována odbornost) multi-level marketing (neetické praktiky při distribuci produktů) zadlužování domácností zejména spotřebitelskými úvěry uplatňování spotřebitelských práv řešení spotřebitelských sporů

9 Úkoly č. 1 – Která instituce kontroluje poskytování státní podpory u stavebního spoření? č. 2 – Která instituce má dohled nad finančním trhem? č. 3 – Pokuste se vysvětlit multi – level marketing (MLM).

10 Řešení č. 1 – Ministerstvo financí ČR č. 2 – Česká národní banka č. 3 – Je to strategie založená na tom, že prodejci jsou odměňováni nejen za prodané zboží nebo služby, ale rovněž získávají značný podíl z prodejů jiných osob, které do systému přivedli. Hranice mezi čistým MLM a nelegální pyramidou není vůbec na první pohled patrná. Je namístě obezřetnost a důkladný sběr informací.

11 Zdroje Klínský, P., Munch, O., Chromá, D. Ekonomika. Ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. Třetí upravené vydání. Praha: EDUCO, s.r.o., 2012. ISBN 978-80-87204-65-8


Stáhnout ppt "Předpisy na ochranu spotřebitele www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských."

Podobné prezentace


Reklamy Google